Svagt plus för svenska index under onsdagen – Många aktier nära all time high

Onsdagen lämnar blandade rörelser på svenska index, OMXS30 handlas nära nollan.
2021-08-25

Idag ser vi hur OMXS30 utmanar sin gap-zon från i fredags. Hittills möts vi fortsatt av samma trend som upprepats under hela 2021, där varje svag rörelse möts av en blixtsnabb återhämtning. First North är, till skillnad från OMXS30, kvar i en konsolidering och det återstår ännu att se vilken riktning som väljs.

Dagens artikel kommer handla om följande

  • Snabb återhämtning i OMXS30 – First North kvar i konsolidering
  • Fyra tidigare nämnda svenska aktier som handlas nära all time high
  • En aktie som konsoliderar nära all time high

Viktig Information innan du läser vidare

Ingenting som presenteras nedan är köp- eller säljrekommendationer. Graferna, såväl som tankar, illustrerar endast våra subjektiva observationer.

Graferna representerar heller inte nödvändigtvis stängningspriser, varför priset kan ha förändrats.


Snabb återhämtning i OMXS30 – First North kvar i konsolidering

Likt de flesta globala index fortsätter OMXS30 återhämta sig snabbt efter varje kursfall. I dagsläget handlas detta index precis ovanför sin gap-zon från i fredags. Det återstår ännu att se om OMXS30 klarar att bryta upp till en ny all time high men uppåttrenden är påtagligt stark. First North sticker ut, både gentemot övriga svenska index, men även jämfört med många globala index. Detta index har konsoliderat sedan februari och det är fortfarande svårt att uttala sig om framtida riktning. Den långsiktiga trenden, definierat av EMA200, är dock fortsatt upp.

  • OMXS30

Dagsgraf på OMXS30

  • First North

Dagsgraf på First North

Fyra tidigare nämnda svenska aktier som handlas nära all time high

Vi ser idag hur ett antal aktier som visade relativ styrka under tidigare veckor idag befinner sig precis kring gamla all time high nivåer. Aspire Global belönades under sin rapport med en positiv rapportreaktion, aktien har fortsatt upp sedan dess och tangerar sin gamla all time high nivå. Humble Group kommer med en rapport inom kort, vilket kan innebära ökad volatilitet, men aktien har visat upp en tydlig relativ styrka gentemot First North och handlas nu i toppen av sin range. Arctic Papers har konsoliderat sedan början av året men har nu klättrat upp till toppen av sin range och handlas precis kring tidigare högstanivåer. Slutligen ser vi hur Sinch till slut bryter upp till en ny all time high efter att ha genomgått en konsolidering sedan februari.

  • Aspire Global

Veckograf på Aspire Global

  • Humble Group

Veckograf på Humble Group

  • Arctic Papers

Veckograf på Arctic Papers

  • Sinch

Veckograf på Sinch

En aktie som konsoliderar nära all time high

Bioarctic har handlats i en stor sidledes range sedan 2018. Under den gångna sommaren började dock aktien ackumuleras på hög volym och nu har den placerat sig i toppen av sin range, nära sin högstanivå från 2018. De senaste 9 veckorna har präglats av en sidledes rörelse medan EMA10 har kommit ikapp kursen.

  • Bioarctic

Veckograf på Bioarctic

[prenumeration2]


Viktig information att ta del av om du tänker agera på informationen

Vi identifierar tekniska setups, genom att studera grafer, med inspiration av framförallt William Oneil’s och Mark Minervinis metodik. Vi letar efter mönster som uppfyller ett antal kriterier. Några av de mönster vi kollar på är Cup With Handle, Saucer With Handle, Dubbelbotten. Oavsett hur mönstret tar sig uttryck är den, med god marginal, viktigaste komponenten att mönstret innehåller ett VCP-mönster. När vi handlar aktier på en sådan setup, köper vi antingen i “botten av mönstret”, alltså när kurs går ned till en nivå som respekterats, ofta ett glidande medelvärde. Det andra sättet vi köper på är genom en köp-stop-loss, alltså en förprogrammerad prisnivå som ligger ovanför dagens pris.

Det är dock viktigt att understryka att många setups misslyckas, det är därför viktigt att ha en säljplan. Det enklaste sättet att gardera sig mot ett prisfall är att ha en förprogrammerad sälj-stop-loss order. Det ska dock sägas att en stop-loss order inte hjälper till vid ett eventuellt gap-ned i priset. Det är därför viktigt att inte satsa för stor del av sin portfölj i en enskild aktie eller setup. Det centrala att alltid komma ihåg när man agerar på en setup är att man över tiden ska tjäna mer pengar på sina vinnare än man förlorar på de setups som misslyckas. Ofta tar sig detta uttryck genom att det är fler setups som misslyckas än lyckas. Men de som lyckas ger en väsentligt större avkastning, än det man förlorar på de som misslyckas. Detta sker tack vare en sälj-stop-loss som begränsar förlusterna till en definierad nivå som sätts omedelbart när ett trade tas.