Teknisk Analys – Dubbelbotten som svåridentifierad men vinnande formation

Dubbelbotten är en mycket stark formation som skakar ut svaga ägare.
2020-10-05

Dubbelbotten är en klassisk graf-formation som kan leda till fortsatta uppgångar. William O’neill har i sin bok How To Make Money in Stocks skrivit om flertalet starka formationer, varav dubbelbotten är en av dem. Dubbelbotten som formation kan ibland vara väldigt svår att tyda.

Svårtydd men lukrativ formation

Det är också en formation som kräver mycket av oss som traders. Enligt de flesta strategierna som vi belyser, är det rätt att sälja aktier som faller i pris. Så även gällande en formande dubbelbotten. Vad som är viktigt i alla lägen är att hålla aktierna under bevakning. Med en dubbelbotten kan priset snabbt återhämta sig och därefter fortsätta stiga.

Vi ska med två exempel illustrera en dubbelbotten, och noggrant gå igenom formationen samt handlen bakom rörelserna.

Kraftig uppgång innan W

Vad som krävs för att en dubbelbotten ska formas är att en kraftig uppgång föranlett utförsäljningen. Vi vill därefter se ett prisfall som återhämtas något för att sedan falla igen. Det viktigaste är att det andra prisfallet går djupare än det första. Detta så att ett W kan formas där den andra botten är djupare än den första.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Bli av med svaga ägare

Den psykologiska effekten med formationen är att de som inte sålde ut under första prisfallet, ger upp och säljer när deras tänkta “stödnivå” bröts och priset handlas under. Då försvinner flertalet svaga ägare, och få säljare finns kvar i aktien. Därefter kan köpare strömma in och styra priset högre, utan att dessa svaga ägare får följa med på resan.

Illustrerat i Lucara Diamond och Zinzino

I bilden nedan visar vi hur en fin dubbelbotten formades i Zinzino, som vi även skrivit om tidigare, för att sedan ta aktien mot högre nivåer.  

Bilden är klickbar

En kraftfull dubbelbotten formades även i Lucara Diamond efter en mycket stark uppgång. Bolaget kunde därefter fortsätta sin resa uppåt med fint momentum.

Bilden är klickbar

Vi ser i bilderna ovan, med information kring volym, volatilitet och trend, hur dubbelbotten är en grafformation att hålla extra noga utkik efter. Många luras av de plötsliga prisfallen, men i och med att svaga ägare säljer sina aktier, finns bara starka ägare kvar.

Dessa håller hårt i sina aktier, och tillåter priset att gå långt högre innan säljtrycket ökar igen.

mer om ämnet