På tisdagen bryter tre svenska index upp – Kritisk nivå för olja och energibolag

Under tisdagens handel bröt OMXS30, Mid Cap och Small Cap upp ur tidigare ranges, nu återstår det att se om det blir en så kallad “follow through” där de fortsätter upp.
2021-06-01

Under tisdagens handel bröt OMXS30, Mid Cap och Small Cap upp ur tidigare ranges, nu återstår det att se om det blir en så kallad “follow through” där de fortsätter upp. Opec meddelade även under morgonen hur de de behåller det produktionsmål som tidigare kommunicerats. Vi ser även hur olja, energi-index och energibolag handlas kring viktiga nivåer där samtliga försöker bryta upp. Det är ännu för tidigt att säga om de klarar det men det blir spännande veckor framåt för detta tillgångsslag.

Dagens artikel kommer handla om följande:

 • Tre svenska index bryter upp – First North är kvar i range
 • Olja och det amerikanska energi-indexet XLE handlas kring kritiska nivåer
 • Veckografer på nio stycken bolag i sektorn som kan bli intressanta vid en eventuell breakout

Viktig Information innan du läser vidare

Ingenting som presenteras nedan är köp- eller säljrekommendationer. Graferna, såväl som tankar, illustrerar endast våra subjektiva observationer.

Graferna representerar heller inte nödvändigtvis stängningspriser, varför priset kan ha förändrats.


Tre svenska index bryter upp – First North är kvar i range

Mid Cap och Small Cap index tog tidigare under veckan täten med sina uppgångar. Idag bryter även OMXS30 upp ur en relativt kortsiktig range. Många bolag som tillhör dessa index handlas även starkt. First North ligger efter de tre ovan nämnda indexen men ser väsentligt mycket starkare ut än det gjorde för två veckor sedan.

 • OMXS30

Dagsgraf på OMXS30 – Bilden är klickbar

 • Mid Cap

Dagsgraf på Mid Cap – Bilden är klickbar

 • Small Cap

Dagsgraf på Small Cap – Bilden är klickbar

 • First North

Dagsgraf på First North – Bilden är klickbar

Olja och det amerikanska energi-indexet XLE handlas kring kritiska nivåer

Idag meddelade OPEC om bibehållna produktionsmål. Marknaden tog initialt emot denna nyhet med en uppgång i olja som senare avtog lite. Oljan försöker även för dagen bryta upp ur sin väldefinierade range men har i skrivande stund misslyckats med detta.

Vi ser även hur det amerikanska energi-indexet, som utöver olja, även innehåller oljatransport, naturgas, olje- och gas service samt andra energislag, handlas kring kritiska nivåer mellan viktiga glidande medelvärden. Om en eventuell breakout äger rum finns det många bolag i sektorn som ser intressanta ut. Positioneringen på denna marknad börjar bli aningen “crowded” men än så länge ser graferna fortsatt intressanta ut, de kommande veckorna får visa hur detta spelar ut sig.

 • Olja

Dagsgraf på Olja – Bilden är klickbar

 • XLE

Veckograf på XLE – Bilden är klickbar

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Veckografer på nio stycken bolag i sektorn som kan bli intressanta vid en eventuell breakout

Vi ser ett antal intressanta veckografer för olje, naturgas- och energiservice sektorn. Samtliga av dessa bolag är beroende av ett fortsatt momentum i oljetrenden varför dessa grafer inte kan studeras isolerat utan hela tiden måste matchas med oljepriset. Vi skrev en trendspaning i februari om energibolag, många av de berörda bolagen har redan gått upp en hel del. Men givet att uppåttrenden i olja fortsätter kan följande aktier vara intressanta att hålla koll på:

 • Penn Virginia – Oljeproducent

Veckograf på Penn Virginia – Bilden är klickbar

 • Sandridge Energy – Naturgas producent

Veckograf på Sandridge Energy – Bilden är klickbar

 • Earthstone Energy – Oljeproducent

Veckograf på Earthstone Energy – Bilden är klickbar

 • Ensign Energy Service – Oljeservice

Veckograf på Ensign Energy Service – Bilden är klickbar

 • Amplify Energy – Oljeproducent

Veckograf på Amplify Energy – Bilden är klickbar

 • Natural Gas Services – Naturgas service

Veckograf på Natural Gas Services – Bilden är klickbar

 • Obsidian Energy – Oljeproducent

Veckograf på Obsidian Energy – Bilden är klickbar

 • Magnolia Oil And Gas – Oljeproducent

Veckograf på Magnolia Oil And Gas – Bilden är klickbar

 • Crew Energy – Oljeproducent

Veckograf på Crew Energy – Bilden är klickbar

Läs även vårt morgonbrev om du är intresserad av makronyheter

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Viktig information att ta del av om du tänker agera på informationen

Vi identifierar tekniska setups, genom att studera grafer, med inspiration av framförallt William Oneil’s och Mark Minervinis metodik. Vi letar efter mönster som uppfyller ett antal kriterier. Några av de mönster vi kollar på är Cup With Handle, Saucer With Handle, Dubbelbotten. Oavsett hur mönstret tar sig uttryck är den, med god marginal, viktigaste komponenten att mönstret innehåller ett VCP-mönster. När vi handlar aktier på en sådan setup, köper vi antingen i “botten av mönstret”, alltså när kurs går ned till en nivå som respekterats, ofta ett glidande medelvärde. Det andra sättet vi köper på är genom en köp-stop-loss, alltså en förprogrammerad prisnivå som ligger ovanför dagens pris.

Det är dock viktigt att understryka att många setups misslyckas, det är därför viktigt att ha en säljplan. Det enklaste sättet att gardera sig mot ett prisfall är att ha en förprogrammerad sälj-stop-loss order. Det ska dock sägas att en stop-loss order inte hjälper till vid ett eventuellt gap-ned i priset. Det är därför viktigt att inte satsa för stor del av sin portfölj i en enskild aktie eller setup. Det centrala att alltid komma ihåg när man agerar på en setup är att man över tiden ska tjäna mer pengar på sina vinnare än man förlorar på de setups som misslyckas. Ofta tar sig detta uttryck genom att det är fler setups som misslyckas än lyckas. Men de som lyckas ger en väsentligt större avkastning, än det man förlorar på de som misslyckas. Detta sker tack vare en sälj-stop-loss som begränsar förlusterna till en definierad nivå som sätts omedelbart när ett trade tas.