fredag 14 maj 2021

Börsen idag

Börsen idag – djupa fall på världens aktiemarknader efter tilltagande oro för inflation och högre räntor

2021-05-12
Lost Password?

Branta fall på världens börser under gårdagens handel. Under natten har Asien handlats fortsatt negativt med framförallt Taiwan, som i spåren av ny virusoro och nya restriktioner, fallit som mest omkring 9%.

På stockholmsbörsen såg vi uppseendeväckande kursfall i bland annat Evolution Gaming, som i spåren av större insiderförsäljning föll med nästan 14% under tisdagens handel. I sin helhet såg vi den djupaste nedgången på 8 månader, detta i kombination med volatilitetsindex som steg kraftfullt.

Inför europeisk öppning spås nu fortsatta fall i spåren av negativ stängning för storbolagsindex i USA under gårdagen, samt fortsatt branta fall i Asien under natten.

Nedgången hänförs framförallt till den tilltagande risken för inflation, som vi under flertalet månader poängterat, och potentiellt sett stundande räntehöjningar för att parera prisstegringar.

Vi ser bland annat brist på arbetskraft, huspriser som skjuter uppåt, råvarupriser som gått paraboliskt senaste året och halvledarbrist. Allt detta sammanfaller med en tilltagande återhämtning för ekonomin med vaccinering och expansiv penningpolitik.

I USA råder fortsatt osäkerhet kring oljeledningen som stått stilla sedan i måndags. Trots uppmaningar kring att inte åka till bensinmackarna och tanka eller fylla på behållare med bensin, har flertalet oroliga amerikaner gjort precis det, vilket lett till att bensinen nu är slut på flera håll. Än så länge har ingen markant skillnad märkts av i oljepriset, som handlas hyfsat stabilt omkring $68.

mer om ämnet
Arkiv

Börsen idag – djupa fall på världens aktiemarknader efter tilltagande oro för inflation och högre räntor

2021-05-12

Branta fall på världens börser under gårdagens handel. Under natten har Asien handlats fortsatt negativt med framförallt Taiwan, som i spåren av ny virusoro och nya restriktioner, fallit som mest omkring 9%. 

Börsen idag – Tunga fall i Asien under nattens handel inför europeisk öppning

2021-05-11

Dystert i Asien inför europeisk öppning efter att handeln varit trist i USA under gårdagen. Risken för inflation tycks tilltagande och dämpar humöret på marknaderna.

Börsen idag – cyberattack mot oljeledning pressar oljepriserna högre

2021-05-10

En oljeledning i USA har stoppats av hackare, vilket tvingat USA att ta till nödåtgärder för att behålla det livsviktiga flödet av olja till den tätbefolkade östkusten. Om avbrottet håller i sig och USA måste importera olja från Europa och andra delar av världen, finns en tydlig risk för stigande priser på marknaderna. 

Börsen idag – positiv öppning i sikte inför fredagens handel efter skakiga marknader under handelsveckan

2021-05-07

I sin helhet gick europeiska marknader upp under gårdagens handel. I sin helhet handlades dock stockholmsbörsen ned, med First North som sjönk mest med hela 3.23%. Läs gärna vår uppdatering från igår för att få en bättre överblick av hur de olika börslistorna på stockholmsbörsen divergerat senaste tiden. 

Börsen idag – kraftiga uppgångar på stockholmsbörsen under onsdagen trots skakig börs under tisdagen

2021-05-06

Vansinnesbörs eller aggressiv fakeout när marknaderna på tisdagen halkade ned aggressivt och enligt många utan anledning, för att på onsdagen ta ett glädjeskutt uppåt. Breda stockholmsindexet OMXSCPI stängde dagen på 2%+ och storbolagsindex OMXS30 stängde på hela 2,78%. I USA överväger man nu att häva patenten som gäller för de bolag som tagit fram vaccin, […]

Börsen idag – marknaderna ser ut att öppna högre under onsdagen efter tisdagens plötsliga fall

2021-05-05

Efter en tid av kraftiga uppgångar högg världens börser igår plötsligt tillbaka. I USA såg vi den värsta dagen för teknikaktier sedan i mars, medan S&P var nere som mest omkring -1,5% för att sedan stänga handelsdagen omkring -0,6%. Janet Yellen varnade under tisdagen för att räntor kan behöva höjas för att hantera en överhettad […]

Börsen idag – Blandat i Asien inför europeisk öppning

2021-05-04

Gårdagens handel i USA stängde blandat med Nasdaq ovanför nollan och S&P strax under. Vi såg krafttag för energi-sektorn med uppgångar för bland annat Energy Fuels, Centrus Energt och Scorpio Tankers. Under natten har Asien handlats blandat med Hong Kong börsen på plus medan Tokyo handlas ned. EU och Indien planerar att återuppliva förhandlingar om […]

Börsen idag – Tilltagande återhämtning under Bidens första 100 dagar med stimulanser, vaccin och mer stimulanser

2021-04-30

Handeln pekar svagt nedåt under natten och den tidiga morgonen i Asien. I Tokyo och Shanghai handlas marknaderna ned strax under nollan, medan Hong Kong är ned 1,5%. Detta efter starka stängningar i USA från gårdagens handel. Det dämpade humöret var ett resultat av Kinesiska regleringar mot teknikbolag. 

Börsen idag – positiva tongångar från såväl Joe Biden och centralbankschefen Jay Powell. 

2021-04-29

Under natten har Asien handlats försiktigt upp, detta efter en lugnare handelsdag i USA och positiva tongångar från såväl Joe Biden och centralbankschefen Jay Powell. 

Börsen idag – rapportfloden fortsätter under nyhetstät handelsdag

2021-04-28

Onsdagen är nyhetstät med flertalet rapporter, såväl från större bolag som några av tillväxtbolagen som tidigare stigit kraftigt på marknaden. I sin helhet handlas stockholmsbörsen ned under onsdagens inledande handel. Fortnox, som stigit kraftfullt under senaste år, rapporterar idag en försämrad rörelsemarginal och faller på börsen. Under morgonen publicerar PolyPlank sin kvartalsrapport och visar på […]