Olja klättrar mot nya höjder – högsta nivån på två år

Sammanfattning av vad som bestämdes under OPEC-mötet OPEC och dess icke-parterna är överens om en marginell ökning i produktionen.
2021-06-01

Sammanfattning av vad som bestämdes under OPEC-mötet

  • OPEC och dess icke-parterna är överens om en marginell ökning i produktionen.
  • De kom även fram till att behålla produktionsmålet, som sattes i april, om 2,1 miljoner tunnor per dag i utbud mellan maj och juli.
  • Mohammad Barkindo OPEC generalsekreterare är inte orolig över ett ökat utbud från Iran

Den mäktiga kartellen OPEC meddelade på tisdagen 1 juni att de kommit fram till att fortsätta öka produktionstakten, sakta men säkert,. Produktionstakten har hållits lägre sedan pandemin slog till, med syfte att hålla uppe priserna.

Produktionsmålet behålls

OPEC, gemensamt med sina övriga olje-partners, som tillsammans går under namnet OPEC+, kommer behålla det produktionsmål som sattes på det senaste mötet i april. Totalt kommer utbudet uppgå till 2,1 miljoner tunnor per dag mellan maj och juli. Än så länge finns det ingen information vad som händer efter juli, och därför fastställs nästa möte till den 1 juli.

WTI är i skrivande stund upp 1% för dagen och Brent upp 1,2% idag och för året är de båda upp över 35%. Läs börsen ikväll där ett antal oljebolag tas upp.

Iran största hotet

OPEC försöker balansera utbudet efter en potentiell ökning i efterfrågan samtidigt som kartellen är medveten om ett potentiellt ökat utbud från Iran. Däremot är detta något som generalsekreteraren Mohammad bedömer som ett osannolikt utfall.

Analytiker förväntade sig vad som sades på mötet men den överhängande farhågan är Iran och hur OPEC ska hantera dem. Iran är återigen i diskussion att återuppliva kärnkraftsdealen 2015, detta kan innebära att sanktionerna gentemot landet minskar vilket i sin tur kan komma att innebära att Iran kan öka sin produktionsnivå och även sälja oljan på öppna marknaden.