Summering av 2019 & Utsikter för 2020

Äntligen är helgtider med röda dagar förbi, fokus kan åter läggas på börsen.
2020-01-07

Äntligen är helgtider med röda dagar förbi, fokus kan åter läggas på börsen. Över Jul & Nyår passade Ecoptimist på att utvärdera året som gått. I samband med det tog vi fram tio faktorer som spelar in i vårt beslutsfattande inför köp & sälj. Vi har skapat en ny kategori på sidan för artiklar om strategi. Dessa är basic, och mest till för att lyfta fenomenen och kanske påminna om deras värde. Vi listar artiklarna nedanför med länkar. För oss är fenomenet Övertygelse det viktigaste, utan ordentlig övertygelse är det väldigt svårt att rida en uppåttrend hela vägen, och alltför lätt att sälja sitt innehav för tidigt.

Strategi

Alternativkostnad

Konfirmationsbias

Risk

Ränta-på-ränta

Hävstång

Forumhets

Tunnelseende

Fear of Missing Out

Missade tåg och fallande knivar

Övertygelse

 

Utvärdering av analyser

Vi såg också över portföljerna och valde att rensa ur och strukturera. Under senhösten analyserade vi ett antal bolag, några av dessa har tagit plats i portföljerna, andra har vi valt att avvakta med. Av de bolag som rört på sig sedan vi tog upp dem för bevakning har bl.a. Enquest, Scorpio Tankers och Diamond S Shipping varit delaktiga i att lyfta våra resultat för föregående år. Det är omöjligt att träffa exakt rätt med sin analys, och det är sällan köpläge när man först börjar bevaka ett case. I Scorpio Tankers fall hade kursen redan börjat röra på sig, och befann sig vid analystillfället i en tydlig uppåttrend. Den har fortsatt och kursen har stigit från $30 till $40. För EnQuest gick det först åt fel håll, men vände sedan inför nyår. Sedan dess har tumult brutit ut på marknaden, oroligheter i Iran och Irak resulterar i ett högre oljepris och aktien har tagit rejäl mark. Har sköt även Africa Energy uppåt. I samband med händelserna har även guld fått ett rejält uppsving. Vi analyserade nyligen Auriant Mining, som med ett högre guldpris ser högst intressant ut. Även andra bolag på marknaden har skjutit uppåt i samband med oroligheterna – bl.a. Lundin Gold. 

 

IMO 2020

Vi ser mycket fram emot 2020, där IMO på riktigt kickar in och priserna för sjöfartstransport bör påverkas. De trendspaningar vi siktat in oss på kommer vi hålla under ständig bevakning, och agera när rätt läge uppstår. Vi kommer även att fortsätta publicera en hel del analyser och trendspaningar framöver, samt lyfta in en del nya funktioner på sidan. 

 

Vi önskar våra läsare stort lycka till, och tar gärna emot tankar och kommentarer kring innehåll och önskat innehåll!