Övertygelse – för att våga äga vinnarna hela vägen upp

Att tjäna pengar på aktier handlar om, oavsett hur banalt det än låter, att sälja till ett högre pris än för vad man en gång handlade.
2019-12-21

Att tjäna pengar på aktier handlar om, oavsett hur banalt det än låter, att sälja till ett högre pris än för vad man en gång handlade. Skillnaden är lika med vinsten. Gör man istället det motsatta blir skillnaden förlusten. Så långt är vi med. Kruxet, om man får uttrycka sig så, ligger i att sälja de svaga aktierna och våga fortsätta äga de starka.

Här hänger det på förutbestämda målpris och ens generella övertygelse kring sina innehav. 

Alternativkostnad

Vi hänvisar till artikeln om alternativkostnad, och återkopplar till valet mellan att äga två stycken aktier. Där var lärdomen att äga den aktie som rör på sig, inte den man hoppas kommer börja röra på sig. Här syftar vi i stället på, något motsägelsefullt, att äga aktier som man tror starkt på. Det är dock inte motsägelsefullt, utan bör göras i samspel. Äg aktier som börjat röra på sig, vilka du också tror starkt på. 

När säljer man?

Övertygelse kommer i sig aldrig att påverka aktiepriset, men den håller en från att sälja vinnande aktier för tidigt. Vi leker med tanken av att ha köpt på oss en stor mängd spekulativa teknik-aktier. De börjar röra på sig, hejdlöst. Så långt gott! Tills de mitt i en volatil uppgångsfas plötsligt hugger nedåt, hårt. Hur agerar vi? Än värre är om aktien skjuter uppåt ännu mer, och vi väljer att ta hem vinsten för tidigt.

Fundamental övertygelse kring en aktie

Oavsett har man utan övertygelse väldigt svårt att bedöma rimligheten i prisförändringarna. Då ökar sannolikheten att sälja i fel läge, ta hem en vinst eller minska en förlust, och missa resterande uppgång på grund av ovisshet och förvirring.  Här blir övertygelsen avgörande. Genom att ha stenkoll på siffror, utomstående faktorer och ett förutbestämt pris – ökar chanserna att hålla känslor utanför beslutsfattningen – och profitera. 

Teknisk Analys för stärkt övertygelse

Det som urskiljer en långsiktigt vinnande investerare, från en medelmåtta eller till och med en förlorande, är just förmågan att göra sig av med svaga investeringar – och behålla de starka. Och det låter banalt när man först får det presenterat för sig, men man ska ha is i magen för att behålla skakiga aktier genom hela uppgångsresan. Att studera grafer retrospektivt kan vem som helst göra, och intala sig själv kring när man skulle köpt och sålt. Sen är det upp till bevis. 

Lita på kunskapen vid investeringsbeslut

Har du sedan tidigare en väldigt stark övertygelse kring ett case, kan du långt enklare rida genom stormen, och fortsätta äga i både upp- och nedgångar. Här syftar vi kring temporära nedgångar när aktien redan börjat röra på sig uppåt. Genom en stark tilltro såväl fundamentalt som tekniskt, kan du behålla den aktie vars pris stiger, och på så sätt delta i en långt större del av resan.

Rekommenderad läsning blir One Up On Wall Street av Peter Lynch. Han beskriver värdet av att själv bekräfta styrkan i ett bolag, och behålla de aktier som kan generera 10-faldiga avkastningar. 

Våga äga

Oavsett vilken potential en aktie har, spelar det ingen roll om man som ägare ändå säljer den för tidigt. Då är det långt bättre att äga de stabila aktierna som genererar en avkastning man är nöjd med. Jakten efter 100%+ kan man lämna åt de med is i magen, om man inte hittar ett case som man verkligen tror på.

För utan just övertygelsen blir risken för stor att man stänger för tidigt, missar värdet och grämer sig. Bygg i stället några riktigt starka case och handla efter förutbestämd strategi.