Rör inte avkastningen – ränta på ränta enda vägen till rikedom

Beroende på vad man har för mål med sina investeringar, kan strategier te sig väldigt olika.
2019-12-29

Beroende på vad man har för mål med sina investeringar, kan strategier te sig väldigt olika. Men avgörande för att få sitt kapital att växa över tiden, blir att aldrig någonsin ta ut avkastningen från kontot. Warren Buffet har blivit absurt rik genom att hela tiden återinvestera sin avkastning. Med en genomsnittlig avkastning på omkring 30% har han sett sitt kapital öka nästan ogripbart mycket.

Att slå 30% per år är kanske inget vem som helst gör, men i goda börstider kan man hyfsat stabilt se 10%+ per år i avkastning. 

Ränta på ränta

Det kan framstå som ingenting, men över tiden blir 10% avkastning stora summor. På 20 år har kapitalet mer än 6-dubblats om man lyckas upprätthålla en genomsnittlig avkastning på 10% – givetvis något beroende på hur toppar och dalar ter sig över åren. Men värdet finns helt klart i att hela tiden återinvestera den avkastning man gör, och gärna fortsätta göda kontot med sparpengar. 

Vad gäller utdelningsaktier, verkar sentimentet vara att man så småningom ska kunna leva på vad dessa aktier årligen delar ut till sina ägare. Återigen lyfts värdet av att återinvestera dessa istället. 

Vad är utdelning?

En utdelning är i sig bara en del av börsvärdet som bryts av och sätts in på ditt konto, aktiepriset går ned med lika mycket som delats ut till aktieägarna. Att äga en aktie som inte delar ut pengar, utan istället går upp mer, är ett bättre alternativ. Men att köpa aktier för utdelningen, genererar långsiktigt en mycket bättre avkastning än aktiens utveckling över tid. Detta i och med att man hela tiden köper in sig för mer. 

En utdelningsaktie som gått upp 10% över tid, men kontinuerligt delat ut 6%, kan med återinvesteringar generera en långt bättre avkastning än 10%. 

Målsättning

Efter starka år på börsen, kan det vara väldigt lockande att unna sig något, kanske ta ut en slant från kontot och förbättra levnadsstandarden. Och det kan vara helt i sin ordning, beroende på vad målsättningen med ens sparande är. Är slutmålet rikedom, bör man hålla sig långt borta från att talla på avkastningen. Den ska istället generera ränta-på-ränta effekt och hela tiden stiga i värde. 

100’000 med 10% avkastning årligen ger:

  • 10 år = 259,374kr
  • 20 år = 672,749kr
  • 30 år = 1,744,940kr

100’000kr med 30% avkastning årligen ger:

  • 10år = 1,378,584kr
  • 20år = 19,004,963kr
  • 30år = 261,999,564kr

Ovan är exempel på hur mycket pengar det rör sig om när man återinvesterar och behåller sina pengar i tillgångar som rör sig positivt. Det blir en exponentiell ökning som heter duga, och kan leda till väldigt fina portföljvärden med tiden. Ränta-på-ränta effekten är alltså något man bör ta i noggrann beaktning vid funderingar kring struktureringen av sin portfölj. 

mer om ämnet