Forumhets – bolagen att läsa på lite extra om innan man köper

Beslutsfattande är knepigt.
2019-12-27

Beslutsfattande är knepigt. Framförallt i en värld där fler och fler faktorer spelar in, och information finns tillgängligt i princip var och när som helst. Då kan det ibland vara enklare att vända sig till beryktade experter, så kallade analytiker, eller lyssna till självutnämnda genier i diverse börsforum. Det kan såklart också vara högst fruktsamt att följa de analyser som publiceras på denna sida – men det kan lika väl gå åt helvete. 

Poängen är att de som hävdar sig veta åt vilket håll en tillgång ska röra sig, de facto ljuger. Så även vi. Om vi nu skulle hävda, vilket vi givetvis aldrig gör. 

Aktieforum

För den som letar efter en guru att följa, ett så kallat börsproffs eller en sån där stjärnförvaltare, är påståendet ovan knappast ljuv musik. Men det finns ett ljus i tunneln: strategi och filosofi. Det finns en uppsjö lärorika böcker som pekar på de enklaste misstagen att undvika, som noggrant visar när man ska köpa och sälja. De tar även upp hur aktier rör sig innan uppgång, och vilken fundamental info man bör leta efter. 

Poängen här är enkel: oavsett hur mycket det än låter som sanning, är det osannolikt sanning. Men för att framstå som kunniga och kanske till och med intelligenta, skriver vi några stycken till som säger ungefär samma sak, så att det ser ut som att vi har mycket att säga. 

Hypade småbolag

Allra helst vill man undvika de generella sanningar som uttalas om bolag man inte förstår sig på. Här är Peter Lynch ett klassiskt exempel, som håller sig långt borta från sånt han inte begriper, men lyckats hyfsat ändå. Han fokuserar istället på det som går att ta på, bolag som finns i hans direkta omgivning, som han själv kan utvärdera genom hela näringskedjan. 

Guld och gröna skogar precis runt hörnet

Så om någon skriver en artikel om ett bolag som kommer ta fart under kommande året, som har missförståtts av börsen och där så mycket stort väntar runt hörnet – kanske det är läge att dra öronen åt sig. Läs gärna artikeln om alternativkostnad, och se vad som gäller för bolag där det faktiskt kan börja ta fart, men inte gjort det ännu. Dessa kan man hålla ögonen på, men däremot avvakta med att köpa. I andra fall är det rakt igenom poänglöst att äga bolag kring vilka det hetsas om. 

Medtech och Biotech

Tyvärr dyker det upp många tveksamma aktier i diverse forum, ibland med i princip obefintliga omsättningar och en kapitalförbränning som heter duga. Hur mycket fas hit-eller-dit studier som genomförts, eller vilka patent de sitter på, kan kvitta. 

Verifiera faktan själv, och köp när det finns fundamental potential och tekniskt stöd.