Misslyckat försök till ny all time high för OMXS30 under tisdagen

Under tisdagen är det grönt på svenska index med undantag för OMXS30 som försökte bryta upp men misslyckades.
2021-07-06

Idag ser vi hur trenden av styrka på Mid Cap index och First North fortsätter. Likt Mid Cap index, såg OMXS30 såg ut att bryta upp under dagen men detta försök misslyckades. Högre värderade tillväxtbolag har gått bra på börsen sedan den amerikanska 10-årsräntan bröt ned under tidigare stöd, denna trend fortsätter idag med svaghet hos den amerikanska 10-åringen och styrka i flera tillväxtbolag.

Dagens artikel kommer handla om följande

 • Styrka på Mid Cap, Small Cap och First North – Svagare på OMXS30
 • Den amerikanska 10-årsräntan handlas svagt – Testar EMA200 inom kort
 • Två tillväxtbolag som visat styrka sedan 10-årsräntan bröt ned
 • Ett silverbolag som visat relativ styrka
 • Två sektor-ETF:er som visat styrka de senaste veckorna

Viktig Information innan du läser vidare

Ingenting som presenteras nedan är köp- eller säljrekommendationer. Graferna, såväl som tankar, illustrerar endast våra subjektiva observationer.

Graferna representerar heller inte nödvändigtvis stängningspriser, varför priset kan ha förändrats.


Styrka på Mid Cap, Small Cap och First North – Svagare på OMXS30

OMXS30 misslyckades idag med sitt försök att bryta upp från sin konsolidering till en ny all time high. Mid Cap index visade redan i fredags relativ styrka gentemot övriga svenska index när det bröt upp till en ny all time high. Denna relativa styrka fortsätter under tisdagen med en avvikande styrka. Small Cap index börjar hitta tillbaka högre upp i sin range men har handlats svagt i relation till Mid Cap. First North studsade för ett antal veckor sedan kring tidigare stöd och har sedan dess visat en påtaglig styrka. Denna styrka inleddes kort efter det att amerikanska Nasdaq, som också är tillväxttungt, bröt upp till en ny all time high. Idag testade First North en trendlinje underifrån, ett utbrott uppåt vore ett styrketecken.

 • OMXS30 index

Dagsgraf på OMXS30 – Bilden är klickbar

 • Mid Cap index

Dagsgraf på Mid Cap – Bilden är klickbar

 • Small Cap index

Dagsgraf på Small Cap – Bilden är klickbar

 • First North index

Dagsgraf på First North – Bilden är klickbar

Den amerikanska 10-årsräntan handlas svagt – Testar EMA200 inom kort

Den amerikanska 10-årsräntan bröt i januari 2021 upp ur en konsolidering. Kort efter detta förändrades value/growth-ration där value handlades påtagligt starkare. För ett antal veckor sedan bröt 10-åringen ned och kort efter detta förändrades value/growth ration igen där tillväxtaktier var de som började visa styrka. Denna trend pågår än. Nu testar 10-åringen inom kort EMA200 vilket kan bli en intressant nivå att hålla koll på. En studs kring denna nivå skulle kunna innebära en paus för tillväxtaktier på kort sikt.

 • Den amerikanska 10-årsräntan (US10Y)

Dagsgraf på US10Y – Bilden är klickbar

Två tillväxtbolag som visat styrka sedan 10-årsräntan bröt ned

Shopify hittade för ett antal veckor sedan tillbaks till sin forna styrka efter att ha fullbordat en dubbelbotten, idag testar aktien sin all time high nivå. GrowthGeneration bottnade även den för ett antal veckor sedan, aktien ligger längre ned i sin range än vad Shopify gör men aktien börjar se mer och mer intressant ut.

 • Shopify

Dagsgraf på Shopify – Bilden är klickbar

[prenumeration2]

 • GrowthGeneration

Dagsgraf på GrowthGeneration – Bilden är klickbar

Ett silverbolag som visat relativ styrka

Silver har visat relativ styrka gentemot guld sedan de båda handlades svagt efter FED:s FOMC-möte. Ett silverbolag som dessutom visat relativ styrka gentemot de flesta andra silverbolag under detta utmanande klimat är Gato Silver.  Aktien återhämtade sig snabbt efter fallet och handlas i dagsläget nära tidigare all time high. Silver inleder nu en historiskt säsongsmässigt stark period, om detta leder till styrka för silver kan Gato Silver vara en aktie att hålla koll på.

 • Gato Silver

Dagsgraf på Gato Silver – Bilden är klickbar

Två sektor-ETF:er som visat styrka de senaste veckorna

Precis på samma tema som tidigare kring svaghet för den amerikanska 10-årsräntan och vad detta har inneburit för tillväxtbolag så ser vi även att halvledar-index och biotech-index visat styrka de senaste veckorna. Det kan vara värt att börja screena bolag i dessa sektorer om denna trend fortsätter.

 • Halvledar-index (SOXX)

Dagsgraf på SOXX – Bilden är klickbar

 • Biotech-index (XBI)

Dagsgraf på XBI – Bilden är klickbar

[prenumeration2]


Viktig information att ta del av om du tänker agera på informationen

Vi identifierar tekniska setups, genom att studera grafer, med inspiration av framförallt William Oneil’s och Mark Minervinis metodik. Vi letar efter mönster som uppfyller ett antal kriterier. Några av de mönster vi kollar på är Cup With Handle, Saucer With Handle, Dubbelbotten. Oavsett hur mönstret tar sig uttryck är den, med god marginal, viktigaste komponenten att mönstret innehåller ett VCP-mönster. När vi handlar aktier på en sådan setup, köper vi antingen i “botten av mönstret”, alltså när kurs går ned till en nivå som respekterats, ofta ett glidande medelvärde. Det andra sättet vi köper på är genom en köp-stop-loss, alltså en förprogrammerad prisnivå som ligger ovanför dagens pris.

Det är dock viktigt att understryka att många setups misslyckas, det är därför viktigt att ha en säljplan. Det enklaste sättet att gardera sig mot ett prisfall är att ha en förprogrammerad sälj-stop-loss order. Det ska dock sägas att en stop-loss order inte hjälper till vid ett eventuellt gap-ned i priset. Det är därför viktigt att inte satsa för stor del av sin portfölj i en enskild aktie eller setup. Det centrala att alltid komma ihåg när man agerar på en setup är att man över tiden ska tjäna mer pengar på sina vinnare än man förlorar på de setups som misslyckas. Ofta tar sig detta uttryck genom att det är fler setups som misslyckas än lyckas. Men de som lyckas ger en väsentligt större avkastning, än det man förlorar på de som misslyckas. Detta sker tack vare en sälj-stop-loss som begränsar förlusterna till en definierad nivå som sätts omedelbart när ett trade tas.