De mindre börserna öppnar veckan med relativ styrka gentemot OMXS30

Idag ser vi hur de mindre börserna First North, Small Cap index och Mid Cap index handlas till relativ styrka gentemot OMXS30.
2021-05-31

Idag ser vi hur de mindre börserna First North, Small Cap index och Mid Cap index handlas till relativ styrka gentemot OMXS30. Samtliga börser har den senaste tiden hittat tillbaka till gammal styrka. Det återstår nu att se om de klarar att bryta upp. En positiv aspekt är att vi ser hur många bolag, i vitt skilda sektorer, idag bryter upp från konsolideringar.

Dagens artikel kommer handla om följande:

  • First North handlas till relativ styrka gentemot OMXS30
  • Olja ligger återigen i toppen av sin range
  • Två tidigare nämnda bolag från två olika sektorer bryter idag upp
  • Ett bolag som sannolikt väljer riktning inom kort

Viktig Information innan du läser vidare

Ingenting som presenteras nedan är köp- eller säljrekommendationer. Graferna, såväl som tankar, illustrerar endast våra subjektiva observationer.

Graferna representerar heller inte nödvändigtvis stängningspriser, varför priset kan ha förändrats.


First North handlas till relativ styrka gentemot OMXS30

First North index hittade under föregående veckan tillbaks över sina glidande medelvärden. Idag ser vi för omväxlingens skull hur First North, som i hög utsträckning representerar “tillväxtaktier” handlas till relativ styrka gentemot OMXS30, som istället till stor del domineras av traditionella “värdeaktier”. Det är möjligt att detta är en återspegling av den amerikanska 10årsräntan som i skrivande stund handlas till -1,5 %.

  • OMXS30

Dagsgraf på OMXS30 – Bilden är klickbar

  • First North

Dagsgraf på First North – Bilden är klickbar

Olja ligger återigen i toppen av sin range

Oljan såg för några veckor sedan ut att vilja bryta ned. Nu ser den rörelsen istället ut som en möjlig utskakning innan en breakout. Tillgången handlas nu istället i toppen av sin range. Det återstår nu att se under de kommande dagarna om oljan klarar av att bryta upp.

  • Olja

Dagsgraf på Olja – Bilden är klickbar

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Två tidigare nämnda bolag från två olika sektorer bryter idag upp

Catena Medias aktie, som vi tog upp i kvällsuppdateringen förra måndagen, bröt idag upp ur sin range. Bolaget har brutit sin tidigare negativa trend och har nu återgått till lönsam tillväxt. Copperstone Resources, vars aktie som sett intressant ut under en längre tid, bröt idag upp ur en konsolidering. Bolaget har haft en rad insiderköp den senaste tiden och har siktet inställt på att färdigställa en av norra europas största koppargruvor i Norrland. Detta ligger möjligen rätt i tiden då Northvolt och andra ESG-satsningar uppe i Norrland kommer kräva en tillförsel av koppar.

  • Catena Media

Dagsgraf på Catena Media – Bilden är klickbar

  • Copperstone Resources

Dagsgraf på Copperstone Resources – Bilden är klickbar

Ett bolag som sannolikt väljer riktning inom kort

Atic Group är en av många aktier som placerat sig högt upp i sin konsolideringsrange och sannolikt väljer riktning inom kort. Gymkedjan gynnas troligen av att vaccinationstempot börjat öka och att samhället så småningom kan släppa på sina restriktioner.

  • Actic Group

Dagsgraf på Actic Group – Bilden är klickbar


Viktig information att ta del av om du tänker agera på informationen

Vi identifierar tekniska setups, genom att studera grafer, med inspiration av framförallt William Oneil’s och Mark Minervinis metodik. Vi letar efter mönster som uppfyller ett antal kriterier. Några av de mönster vi kollar på är Cup With Handle, Saucer With Handle, Dubbelbotten. Oavsett hur mönstret tar sig uttryck är den, med god marginal, viktigaste komponenten att mönstret innehåller ett VCP-mönster. När vi handlar aktier på en sådan setup, köper vi antingen i “botten av mönstret”, alltså när kurs går ned till en nivå som respekterats, ofta ett glidande medelvärde. Det andra sättet vi köper på är genom en köp-stop-loss, alltså en förprogrammerad prisnivå som ligger ovanför dagens pris.

Det är dock viktigt att understryka att många setups misslyckas, det är därför viktigt att ha en säljplan. Det enklaste sättet att gardera sig mot ett prisfall är att ha en förprogrammerad sälj-stop-loss order. Det ska dock sägas att en stop-loss order inte hjälper till vid ett eventuellt gap-ned i priset. Det är därför viktigt att inte satsa för stor del av sin portfölj i en enskild aktie eller setup. Det centrala att alltid komma ihåg när man agerar på en setup är att man över tiden ska tjäna mer pengar på sina vinnare än man förlorar på de setups som misslyckas. Ofta tar sig detta uttryck genom att det är fler setups som misslyckas än lyckas. Men de som lyckas ger en väsentligt större avkastning, än det man förlorar på de som misslyckas. Detta sker tack vare en sälj-stop-loss som begränsar förlusterna till en definierad nivå som sätts omedelbart när ett trade tas.


Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.