Tre bolag att hålla utkik på som agerar ledare i sin sektor

Tre tekniskt och fundamentalt intressanta aktier att hålla koll på inför nästa vecka.
2021-09-10

Rederisektorn för containerfartyg har gått starkt sedan Corona-kraschen bottnade. Bolag verksamma inom sektorn har levererat en fenomenal vinsttillväxt som få kunde föreställa sig under mars 2020. Aktiekurserna för bolag inom denna sektor har belönats med starka uppgångar. Det är därför svårt att veta hur mycket som redan är prissatt i aktiekurserna, eller för den delen, hur länge det gynnsamma klimatet kommer fortsätta. Vad som däremot kan konstateras är följande:

  • De flesta aktierna i sektorn befinner sig i definitiva uppåttrender
  • De flesta aktierna har genomgått kortsiktiga konsolideringar, vilka sannolikt har skakat ur sig svaga ägare.

Vi ser tre aktier som denna vecka visat relativ styrka gentemot sin sektor och som placerat sig i toppen av sina konsoliderings-zoner.


Viktig Information innan du läser vidare

Ingenting som presenteras nedan är köp- eller säljrekommendationer. Graferna, såväl som tankar, illustrerar endast våra subjektiva observationer.

Graferna representerar heller inte nödvändigtvis stängningspriser, varför priset kan ha förändrats.


Euroseas levererade för det andra kvartalet 2021 en omsättningstillväxt per aktie om 13 % och en vinsttillväxt per aktie om 480,6 %. Aktien försöker i skrivande stund bryta upp från en konsolidering som inleddes i början av sommaren.

  • Euroseas

Dagsgraf på Euroseas

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Diana Shipping levererade för det andra kvartalet 2021 en omsättningstillväxt per aktie om 14,7 % och har för de fyra senaste kvartalen visat en vinsttillväxt per aktie. Aktien försöker i skrivande stund bryta upp från en konsolidering som inleddes i början av sommaren.

  • Diana Shipping

Dagsgraf på Diana Shipping

Safe Bulkers levererade för det andra kvartalet 2021 en omsättningstillväxt per aktie om 44,4 % och levererade nu sin starkaste kvartalsvinst sedan Q4 2013. Aktien ligger lite längre ned i sin range än de övriga två men även denna närmar sig toppen som sattes under inledningen av sommaren.

  • Safe Bulkers

Dagsgraf på Safe Bulkers


Viktig information att ta del av om du tänker agera på informationen

Vi identifierar tekniska setups, genom att studera grafer, med inspiration av framförallt William Oneil’s och Mark Minervinis metodik. Vi letar efter mönster som uppfyller ett antal kriterier. Några av de mönster vi kollar på är Cup With Handle, Saucer With Handle, Dubbelbotten. Oavsett hur mönstret tar sig uttryck är den, med god marginal, viktigaste komponenten att mönstret innehåller ett VCP-mönster. När vi handlar aktier på en sådan setup, köper vi antingen i “botten av mönstret”, alltså när kurs går ned till en nivå som respekterats, ofta ett glidande medelvärde. Det andra sättet vi köper på är genom en köp-stop-loss, alltså en förprogrammerad prisnivå som ligger ovanför dagens pris.

Det är dock viktigt att understryka att många setups misslyckas, det är därför viktigt att ha en säljplan. Det enklaste sättet att gardera sig mot ett prisfall är att ha en förprogrammerad sälj-stop-loss order. Det ska dock sägas att en stop-loss order inte hjälper till vid ett eventuellt gap-ned i priset. Det är därför viktigt att inte satsa för stor del av sin portfölj i en enskild aktie eller setup. Det centrala att alltid komma ihåg när man agerar på en setup är att man över tiden ska tjäna mer pengar på sina vinnare än man förlorar på de setups som misslyckas. Ofta tar sig detta uttryck genom att det är fler setups som misslyckas än lyckas. Men de som lyckas ger en väsentligt större avkastning, än det man förlorar på de som misslyckas. Detta sker tack vare en sälj-stop-loss som begränsar förlusterna till en definierad nivå som sätts omedelbart när ett trade tas.