OMXS30 bryter upp till all time high under onsdagen – En norsk aktie stänger dagen starkt

Under onsdagen följer OMXS30 och Small Cap index efter Mid Cap och bryter upp till nya all time highs.
2021-07-07

Idag ser vi hur OMXS30 till slut lyckas stänga på en ny all time high. Detta sker samtidigt som Small Cap index också bryter upp, Mid Cap har sedan tidigare redan brutit upp och fortsätter under dagen. First North bryter på marginalen upp från en trendlinje som tidigare agerat motstånd. I USA ser vi istället motsatsen där Nasdaq har handlats starkast medan Dow Jones och i synnerhet Small- och Micro Cap index har handlats svagare.

Dagens artikel kommer handla om följande

 • Svenska index fortsätter visa styrka – Ny all time high för OMXS30 och Small Cap
 • Amerikanska index skiljer sig gentemot svenska
 • Den amerikanska 10-årsräntan bryter ned under EMA200
 • Olja säljs av två dagar i rad efter stark uppgång
 • En tidigare storvinnare på den norska börsen bryter idag upp från kortsiktig range

Viktig Information innan du läser vidare

Ingenting som presenteras nedan är köp- eller säljrekommendationer. Graferna, såväl som tankar, illustrerar endast våra subjektiva observationer.

Graferna representerar heller inte nödvändigtvis stängningspriser, varför priset kan ha förändrats.


Svenska index fortsätter visa styrka – Ny all time high för OMXS30 och Small Cap

Vi har tidigare sett en ganska stark koppling mellan den amerikanska 10-årsräntan och OMXS30, Mid Cap index samt Small Cap index. Denna koppling syns inte idag där 10-årsräntan bryter ned medan OMXS30 och Small Cap bryter upp, samtidigt som Mid Cap fortsätter efter sitt tidigare utbrott. First North bryter precis upp från sitt tidigare motstånd.

 • OMXS30 index

Dagsgraf på OMXS30 – Bilden är klickbar

 • Mid Cap index

Dagsgraf på Mid Cap – Bilden är klickbar

 • Small Cap index

Dagsgraf på Small Cap – Bilden är klickbar

 • First North index

Dagsgraf på First North – Bilden är klickbar

Amerikanska index skiljer sig gentemot svenska

I USA ser vi, tvärtemot sveriges index, hur det mer tillväxtorienterade Nasdaq, har lett vägen uppåt de senaste veckorna, medan mer värdetunga Dow Jones har gått trögare. Till skillnad från Sverige ser vi även hur Small- och Micro Cap aktier handlas väsentligt svagare än övriga amerikanska index.

 • Nasdaq index

Dagsgraf på Nasdaq – Bilden är klickbar

 • Dow Jones index

Dagsgraf på Dow Jones – Bilden är klickbar

 • Small Cap index

Dagsgraf på IWM – Bilden är klickbar

 • Micro Cap index

Dagsgraf på IWC – Bilden är klickbar

Den amerikanska 10-årsräntan bryter ned under EMA200

Vi nämnde igår EMA200 som en möjlig nivå att hålla koll på för en eventuell kortsiktig paus i nedgången för den amerikanska 10-årsräntan. I skrivande stund ser vi istället hur räntan bryter ned från denna nivå. Detta är i teorin negativt för “värdebolag” och positivt för “tillväxtbolag”. I USA tycks detta i skrivande stund gälla, i Sverige ser vi i dagsläget inte samma mönster.

 • Amerikanska 10-årsräntan

Dagsgraf på US10Y – Bilden är klickbar

[prenumeration2]

Olja säljs av två dagar i rad efter stark uppgång

Olja, som handlats otroligt starkt under 2021, säljs nu av två dagar i rad. Det återstår att se om detta endast är en kortsiktig paus eller om en större utförsäljning blir nödvändig för att skaka av sig den optimism vi sett sedan oljans senaste utbrott uppåt.

 • Olja

Dagsgraf på Olja – Bilden är klickbar

En tidigare storvinnare på den norska börsen bryter idag upp från kortsiktig range

Idag bryter Arctic Zymes upp från en kortsiktig range. Aktien gick otroligt bra framtill oktober 2020 och inledde därefter en konsolidering. Det återstår nu att se om aktien kan samla kraft för att bryta upp till en ny all time high.

 • ArcticZymes

Dagsgraf på ArcticZymes – Bilden är klickbar

[prenumeration2]


Viktig information att ta del av om du tänker agera på informationen

Vi identifierar tekniska setups, genom att studera grafer, med inspiration av framförallt William Oneil’s och Mark Minervinis metodik. Vi letar efter mönster som uppfyller ett antal kriterier. Några av de mönster vi kollar på är Cup With Handle, Saucer With Handle, Dubbelbotten. Oavsett hur mönstret tar sig uttryck är den, med god marginal, viktigaste komponenten att mönstret innehåller ett VCP-mönster. När vi handlar aktier på en sådan setup, köper vi antingen i “botten av mönstret”, alltså när kurs går ned till en nivå som respekterats, ofta ett glidande medelvärde. Det andra sättet vi köper på är genom en köp-stop-loss, alltså en förprogrammerad prisnivå som ligger ovanför dagens pris.

Det är dock viktigt att understryka att många setups misslyckas, det är därför viktigt att ha en säljplan. Det enklaste sättet att gardera sig mot ett prisfall är att ha en förprogrammerad sälj-stop-loss order. Det ska dock sägas att en stop-loss order inte hjälper till vid ett eventuellt gap-ned i priset. Det är därför viktigt att inte satsa för stor del av sin portfölj i en enskild aktie eller setup. Det centrala att alltid komma ihåg när man agerar på en setup är att man över tiden ska tjäna mer pengar på sina vinnare än man förlorar på de setups som misslyckas. Ofta tar sig detta uttryck genom att det är fler setups som misslyckas än lyckas. Men de som lyckas ger en väsentligt större avkastning, än det man förlorar på de som misslyckas. Detta sker tack vare en sälj-stop-loss som begränsar förlusterna till en definierad nivå som sätts omedelbart när ett trade tas.