Wuhan Jiayou – add oil när staden omtumlas av lock down

Li Wenliang är död.
2020-02-09

Li Wenliang är död. Det inre tumult som pågått i Kina den senaste månaden, tycks ha intensifierats med visselblåsarens tragiska bortgång. Osäkerheten kring Coronaviruset ökar när dödstalet överstiger det för Sars. Samtidigt faller börsen, oljepriset och tilliten för den Kinesiska staten. 

Vi kan starkt rekommendera SVT-dokumentärer om artificiell intelligens, och det som tycks vara en ny upprustning mellan två supermakter. Även dokumentären om experimentet finns tillgänglig på SVT, som belyser Kinas försök till att styra sin befolkning med poängsystem. 


Li Wenliang

Den nyligen avlidne doktorn har satt igång ett uppror, och väckt en ilska som liknar den vi skådat från Hong Kongs invånare under hösten. Och även om våld och revolution kan förefalla otrevligt, kan höjda röster från befolkningen vara just vad som behövs i ett läge när Kina utövar högst tvivelaktiga påtryckningar – på alldeles för många ställen. 

Ökad osäkerhet

Som viruset sprids nu, stärks osäkerheten kring utvecklingen för global handel. Fler länder inför förbud mot resor till och från Kina, och Hong Kong kämpar hårt för att begränsa resenärer från mainland China att besöka området. Framförallt oljepriset tar hårda smällar, när råvaran nu handlas under $55, vilket sätter många mindre producenter i svajning. 

Svarta svanar påverkar svart guld

En del av det långsiktiga case för olja som vi skrev om för några månader sedan, innefattade minskat utbud från tidigare väldigt låga nivåer för oljepriset. Omkring 2014 och några år framåt var priset så pass lågt att flertalet producenter gick omkull, och vinstpotentialen i att borra efter nytt svart guld försvann. Ett minskat utbud över lång tid är väldigt positivt för priset, och en ny period av lågt pris kan generera ett än starkare case för olja – dock på än längre sikt. 

EnQuest & Scorpio Tankers

Vi har tidigare skrivit om EnQuest, Scorpio Tankers med fler olje- och shippingbolag. EnQuest har mycket momentum med sig, med rekommendationer och en omsättning långt högre än börsvärdet. Kursen har därför hållit emot något, när priset för olja fallit mer än 15% bara i år. Över några månaders tid är aktien uppe kraftigt, dock ned en del från toppen på 3,8kr. 

Hård sjö

Med Scorpio Tankers är vattnet inte lika lugnt, istället tycks kraftig storm råda när världshandeln och generell global efterfrågan svajar rejält. Aktiekursen pekade kraftigt uppåt inför IMO 2020 och det nya året, men kort därefter kom en smäll i form av fallande transportpriser – dock från en väldigt hög höjd – och på det insjuknade fler och fler kineser. Nu liknar grafen något från en dystopi, eller 2008, när aktien handlas omkring $20. Ned 50% från senaste toppen på $40. 

IMO 2020

Ecoptimist argumenterade för ett starkt utgångsläge när nya regleringar sattes in, med en ung och modern flotta, utrustade med så kallade scrubbers för att fortsatt kunna köra på billigt bränsle. Caset består, på något längre sikt, givet att man klarar de meterhöga vågorna som nu tycks skölja över fartygen. Men att äga aktien idag, under rådande osäkerhet, är kanske inte för den riskaverta – eller vinstdrivna. Känslan av att golvet dragits undan tycks sprida sig, och några fåtal köpare överröstas av ihärdiga säljare. 


På västfronten

I sin helhet tycks Svenska börsen inte ha påverkats överdrivet av Wuhan-viruset. Stålproducenter klarar sig väl trots lägre efterfrågan, minskat utbud kan ha ett finger med i spelet. Svenska storbolag tuffar på, och rapporterna tycks dugga blixtar från klar himmel, och påverkar aktiepriserna som vanligt lite upp och lite ned. 

Upp och ned

Sämre går det för Ecoptimist – kan man tro – men faktum är att många av de analyserade bolagen ter sig väldigt väl. Zinino, Africa Energy, EnQuest och nu senast Deutsche Bank. Samt en nedgång för matjätten ICA Gruppen

Vårt långsiktiga case för olja bör även det bestå, men ser för närvarande mer dystert ut. Då trummar vi vidare, ständigt på jakt efter nya uppsvingscase. Vi vänder blickarna mot veckan, som ska innehålla fördjupande artiklar om Deutsche Bank och Electromed, samt en del annat smått och gott.