Börsen idag

Pfizer meddelar att man har lyckats ta fram ett väldigt effektivt vaccin som kan börja distribueras i slutet av året, börserna reagerade positivt.
2020-11-10

Gårdagens besked från Pfizer välkomnades av väldigt mycket optimism från marknaderna. Världens börser tog ett stort glädjeskutt och många bolag vars aktier tagit stryk av pandemin, tog tillbaka mycket mark efter att nyheten släpptes.

Värre var det för bolag som tjänat mycket på ökad medvetenhet om hälsa och hygien, distansarbete och social distansering.

Vi har tidigare skrivit om bland annat Polygiene, G5, Clemondo och Zordix, som samtliga såg stora tapp under gårdagen trots gröna siffror över index generellt. Dessa bolag sysslar med hygien, hälsa och gaming, vilka är sektorer som samtliga gynnats av Coronapandemin.

Bättre gick det för oljebolagen, med bland annat EnQuest, som för första gången på elva veckor handlas ovanför viktiga EMA10 på veckobasis. En stängning ovanför EMA10 skulle vara ett styrkebesked för aktien som tagit mycket stryk under en tid av nedstängning och begränsat resande.

Idag ser börsen ut att öppna betydligt svagare, med lite andhämtning efter gårdagens rusning. Men en positiv reaktion på goda nyheter, med kraftig volym i handeln, är generellt sett positivt och bådar gott för fortsatta uppgångar.

Många optimistiska röster gjordes hörda igår, och en stor lättnadens suck tycktes dras över hela världen och speglades i aktiepriserna.

I övrigt fortsätter kampen kring det Amerikanska valet när Trump vägrar varken ge upp eller tillkännage Biden som vinnare. Nu ska bedrägeri utredas på Presidentens initiativ, då det enligt presidenten fortsatt råder osäkerhet kring rösträknandet i vissa stater.

Vi ser även fortsatt smittspridning på flera ställen i världen, och nya lock-downs som begränsar ekonomiska utsikter.

Trots vaccin finns alltså mycket som tynger ekonomin, men reaktionen igår tyder på att marknaderna prisar in en återhämtning för många sargade sektorer i ljuset av att vaccin nu tycks lysa klart och tydligt på horisonten.