Moving Averages 101 av Steve Burns

Steve Burns och NewTraderU Steve Burns har många framgångsrika år på marknaderna bakom sig, 2011 startade han NewTraderU som är en utbildningsplattform för nya traders och som sedan starten har varit väldigt framgångsrik och uppskattad.
2020-08-05

Steve Burns och NewTraderU

Steve Burns har många framgångsrika år på marknaderna bakom sig, 2011 startade han NewTraderU som är en utbildningsplattform för nya traders och som sedan starten har varit väldigt framgångsrik och uppskattad. I boken Moving Averages 101- Incredible Signals That Will Make You Money In the Stock Market – går Steve och Holly Burns igenom olika medelvärden och hur de kan användas för att profitera på marknaderna.

Länk till boken på Adlibris

Simple Moving Average

Fokus ligger främst på kortare medelvärden som SMA5 och SMA10 vilket står för Simple Moving Average 5 dagar eller 10 dagar. Dessa visar alltså medelvärdet mellan de senaste 5 eller 10 svängningarna för den aktie man tittar på. Medelvärdet bör enligt Steve och Holly Burns tolkas som antingen stöd eller motstånd, beroende på vilken sida aktien handlas av medelvärdena. Bilden nedan illustrerar när de två medelvärdena agerat stöd.

Apple EMA5 och EMA10 ecoptimist

Exponential Moving Average

Utöver SMA som står för Simple Moving Average, finns Exponential Moving Average, som är ett medelvärde som rör sig långt snabbare intill aktiekursens rörelser, då mer vikt läggs vid de senare stängningsdagarna. Detta medelvärde är alltså mer lämpat för att påvisa stödnivåer vid kraftigt momentum, när en aktie går upp eller ned fort följer EMA med snabbare och man kan se flera studsar på dessa nivåer innan trenden fortsätter.

Läs mer om Glidande Medelvärden och Teknisk Analys här: Teknisk Analys

Trendföljande trading

Dessa medelvärden används främst av trendföljande traders, som vi bland annat skrev om i anslutning till Michael Covels bok Trendfollowing. De tunga trendföljarna använder sig ofta av längre medelvärden och menar att SMA200 på dagsbasis är den gyllene linjen som indikerar om man kan eller inte kan äga något. Paul Tudor Jones, en mycket framgånsrik trader, äger aldrig något under SMA200. Mark Minervini äger aldrig en aktie som handlas under EMA40 på veckobasis, vilket är ungefär EMA200 på dagsbasis.

Viktiga nivåer för Stop-Loss

Detta för att de längre medelvärdena agerar så pass fundamentala stöd för en trend, att om dessa bryts finns det inget riktigt golv för tillgångspriset och man har svårt att hålla sig i något. Att förhålla sig till medelvärden i sitt agerande på marknaderna ger en mycket tydlig riktning och förståelse för vilka nivåer som är bra att köpa på och sätta sina stop-losses på. Varftefter som trenden rör sig följer medelvärdena med och då kan det vara perfekt att använda t.ex. SMA10 på dagsbasis som stop-loss eller trailing stop-loss nivå.

RSI och MACD

Steve och Holly Burns går även igenom andra indikatorer som RSI och MACD för att ge stöd till agerandet, och hålla en från att bara använda EMA och SMA som indikatorer och stödnivåer. RSI visar på om en tillgång är överköpt eller översåld, och kan vara en gyllene indikator för om det är dags att sälja. Om en aktie t.ex. är 30% ovanför sin EMA10 på veckobasis och har en RSI på 80, kan det vara ett bra läge att ta hem lite vinster och låta medelvärdena hämta ikapp aktiekursen.

Stark rekommendation

En väldigt grundläggande bok som främst går igenom det absolut mest nödvändiga, men ack en bok som är väldigt viktigt att ha i bokhyllan för att kunna lyfta fram och bläddra i. Steve är oerhört framgångsrik, och citerar även andra väldigt framgångsrika traders som alla använder sig av koncepten medelvärde som stöd för köp- och säljbeslut på marknaderna. Läs och lär!

Länk till boken på Adlibris

mer om ämnet