Uppdatera dig själv kring rörelserna under fredagen

Svenska index visar blandade rörelser där Large Cap, Mid Cap och Small Cap ser ut att stänga marginellt på plus medan First North ser ut att stänga marginellt på minus.
2021-04-09
 • Svenska index visar blandade rörelser där Large Cap, Mid Cap och Small Cap ser ut att stänga marginellt på plus medan First North ser ut att stänga marginellt på minus.
 • 10-årsräntan i USA fortsätter försöka välja riktning. I Australien har redan centralbanken intervenerat för att få ned 10-årsräntan, kommer vi få se något liknande i USA?

Dagsraf på US10Y

 • Dollar är upp idag men befinner sig fortfarande i en långsiktig och kortsiktig nedåttrend.

Dagsgraf på Dollarindex (DXY)

 • Guld handlas fortsatt mellan EMA50 och EMA10 men priset visade snabb svaghet vid försöket att bryta upp över EMA50. Den negativa korrelationen mellan Guld och Dollar ser ut att ha vaknat igen.

Dagsgraf på Guld

 • På kryptofronten handlas både Bitcoin och Ethereum i en tight range. Bitcoin ser ut att välja riktning inom kort, Ethereum handlas fortsatt ovanför tidigare range.

Dagsgraf på Bitcoin

Dagsgraf på Ethereum

På Large Cap listan ser vi en del intressanta rörelser under fredagen.

 • Balder utmanar sin trendlinje, detta blir en viktig nivå att bevaka. Bara genom att titta på grafen är det svårt att svara på huruvida kontorsdöden kommer som en effekt av Covid eller inte. Marknaden verkar inte ha bestämt sig kring sin uppfattning om detta ännu.

Veckograf på Balder

 • EQT utmanar fortsatt sin all time high och har fastnat i en tight range, det återstår att se om vi får se en range-expansion inom kort.

Dagsgraf på EQT

 • SAAB som har gått dåligt under längre tid, ser nu ut att vilja bryta upp från EMA200, som agerar motstånd vid flertalet tillfällen. Aktien ser ut att sätta en potentiell bottenformation, men kursen ser ut att stänga fredagen under EMA200. Det är fortfarande för tidigt att säga men kursen är väl värd att bevaka framåt.

Dagsgraf på SAAB

 • Nibe har fått tillbaka sin forna styrka och ser ut att utmana sin allt time high notering inom kort. Är detta att betrakta som en ESG- eller industritrend?

Dagsgraf på Nibe

 • Betsson, som ingår i den fantastiskt starka spelsektorn (iGaming), utmanar nu väldigt viktiga nivåer. Ett horisontellt motstånd etablerades för aktien under inledningen av 2019. Aktien försökte bryta denna nivå under januari 2021 men misslyckades då. Nu testar aktien återigen denna nivå, det blir intressant att följa om aktien klarar nivån nu. En breakout vore signifikant.

Dagsgraf på Betsson

På Mid Cap listan ser vi också en del intressanta rörelser under fredagen.

 • SAS stänger under EMA250 men över EMA200. Här väljer sannolikt aktien riktning inom kort. Svaret alla väntar på är när resandet faktiskt kan komma tillbaks, med andra ord; Hur lång tid kommer vaccinationsprocessen ta? Parallellt med detta ser vi hur Norwegian Air Shuttle har ännu större problem än SAS. Detta försöker SAS möta genom att expandera på den norska marknaden. Det blir sannerligen intressant att följa denna kamp framåt!

Dagsgraf på SAS

 • Enquest, som vi skrev om 2019 och som vi följde upp i vår trendspaning energirelaterade aktier, hade ännu en gång svårt att hålla sig kvar ovanför EMA200 på veckografen. Det återstår nu att se hur aktien beter sig efter den senaste nedgången. Oljepriset är alltid svårt att uttala sig om, just precis idag ser oljan som tillgång ut att vilja bryta ned men det återstår att se.

Veckograf på Enquest

 • Precis som vi skrivit om guld som tillgång, så har vissa guldbolag hittat styrka den senaste tiden. Lundin Gold stänger fredagen ovanför EMA200 efter att ha genomfört ett gap upp breakout på hög volym för några dagar sedan. Guldbolag är notoriskt svåra att analysera, detta resonemang utvecklar vi genom vår artikel om Auriant Mining: Hur går den underliggande guldproduktionen? Hur går guldpriset? Hur ser den faktiska realräntan ut? Är räntan hög eller låg beror av huruvida inflationen faktiskt kommer tillbaka. Kan man besvara den frågan får man gärna maila oss på Ecoptimist! Men studerar vi istället grafen så ser det i alla fall mindre dåligt ut än vad det gjorde för några veckor sedan.

Dagsgraf på Lundin Gold

 • Catena Media, precis som Betsson, ingår i en stark sektor. Aktien har visat ett väldigt intressant prisbeteende under en längre tid, genom en VCP-formation. Idag kom bolaget med nyheten om en omvänd vinstvarning. Precis som grafen indikerar såg vi subtila signaler om att något bra var på gång. Att kombinera teknisk och fundamental analys är ofta att rekommendera.

Dagsgraf på Catena Media

På First North listan ser vi några bolag som vi visar intressanta rörelser under fredagen.

 • Intervacc, som bland annat utvecklar ett vaccin mot kvarka för hästar, utmanar idag intressanta nivåer. Aktien bröt nyligen sin kortsiktiga (3-dagars) range. Nu utmanar aktien sin all time high notering, detta blir intressant att följa nästa vecka.

Dagsgraf på Intervacc

 • Raketech har konsoliderat i ett antal veckor men har de senaste två dagarna visat styrka. Om aktien fortsätter upp nästa vecka som kommer toppen av rangen utmanas, detta blir en intressant nivå att studera. Aktien tillhör en stark sektor och visade starka siffror under Q4-rapporten.

Dagsgraf på Raketech

 • Guard Therapeutcis som vi skrev en teknisk spaning om för några veckor sedan, ser, enligt vår mening, fortsatt intressant ut. Bolaget erhöll idag ett förhandbesked om sin patentansökan i Europa. Aktien hittade för ett antal veckor sedan stöd på EMA50 (på veckografen). Nu utmanar aktien toppen av sin range, det blir intressant att se hur den rör sig nästa vecka. Disclaimer: Redaktionen på Ecoptimist har en position i denna aktie.

Veckograf på Guard Therapeutics

På den internationella (nordiska) fronten ser vi två aktier som inom kort ser ut att utmana intressanta nivåer.

 • Stockmann, som dels äger Helsingfors version av NK, men också äger Lindex, utmanar intressanta nivåer. Bolaget var nära att gå i konkurs under Corona men lyckades säkerställa finansiering och lyckades hämta andan. Sedan dess har bolaget kommunicerat att Lindex onlineförsäljning fortsätter öka, bland annat i Kina. Det återstår att se hur denna aktie beter sig framåt. Värderingen, med ett P/S-tal om 0,11, säger att det sannolikt räcker med att bolaget går mindre dåligt än marknaden förväntar sig, för att kursen ska klara av en breakout upp.

Dagsgraf på Stockmann

 • Slutligen ser vi hur Maersk konsoliderar nära sin tidigare all time high nivå från 2015. Att fraktpriserna har ökat väsentligt sedan corona känner de flesta till. Vore en breakout, till en all time high för Maersk, en subtil signal om en förestående inflation? Hur mycket mer kan fraktpriserna gå upp?

Veckograf på Maersk