Positiv handel under onsdagen – Intressanta grafer att hålla koll på i olika sektorer

Igår var det dyster handel på många fronter.
2021-05-05

Igår var det dyster handel på många fronter. Både storbolagsindex, såväl som småbolagsindex föll relativt hårt. Detta fall skedde parallellt med att volatilitetsindex (VIX) handlades upp.

Idag ser vi det raka motsatta där VIX-index faller medan börser handlas starkt. Vi noterade dock redan under den amerikanska stängningen igår, hur Nasdaq studsade på EMA50, medan VIX-index fastnade på viktiga nivåer. Det är ännu för tidigt att uttala sig om huruvida gårdagens handel endast var en utskakning, eller början på något större, men dagens handel är ett steg i rätt riktning för det förstnämnda.

Idag kommer vi gå igenom följande:

 • Volatilitetsindex som fastnade på viktig nivå.
 • Stark stängning på Nasdaq under gårdagen.
 • Positiv rapportreaktion på ett bolag som nämndes igår.
 • Två aktier i en sektor som börjar återhämta sig.
 • Två aktier i en bortglömd undersektor under tider av stigande oljepris.
 • Tre svenska aktier med intressanta rörelser som kan skapa setups.
 • En teknisk setup som vi nämnde den 23/4 – som föll väldigt väl ut.

Viktig Information innan du läser vidare

Ingenting som presenteras nedan är köp- eller säljrekommendationer. Graferna, såväl som tankar, illustrerar endast våra subjektiva observationer.


 • VIX

Volatilitetsindexet steg kraftigt under gårdagen. Men desto mer intressant klarade kursen inte av att bryta igenom EMA200, på veckografen, som tidigare agerat stöd men som nu övrergått till att agera motstånd. Även om det endast rör sig om en enskild dag som analyseras, var rörelsen positiv för de som ogillar volatilitet på börsen.

Veckograf på VIX Index – Bilden är klickbar

 • Nasdaq

Vi skrev under gårdagens uppdatering att EMA50, på dagsgrafen, kunde bli en intressant nivå att bevaka. Vi noterade efter stängning att kursen höll sig kvar ovanför. Denna studs satte viss prägel på de svenska börserna som öppnade starkt under onsdagen.

Dagsgraf på Nasdaq – Bilden är klickbar

 • Aspire Global

Vi noterade igår hur aktien befann sig i en intressant range inför rapport. Rapporten togs, åtminstone vid första anblick, väl emot av marknaden. Aktien öppnade upp med ett gap och aktien ser även ut att försvara denna nya nivå vid stängning.

Dagsgraf på Aspire Global – Bilden är klickbar

Två aktier i guldsektorn som visar ett intressant handelsmönster

Vi noterade igår att guld befann sig ovanför EMA200 på dagsgrafen. Denna styrka som guld visat upp de senaste veckorna har skapat en del intressanta rörelser i guldproducerande bolag.

 • Aura Minerals

Vi noterar att aktien, likt guld, återigen befinner sig ovanför viktiga glidande medelvärden. Därutöver noterar vi 4st tighta veckor och en range som kan vara värd att hålla koll på.

Veckograf på Aura Minerals – Bilden är klickbar

 • Fiore Gold

Likt Aura Minerals, noterar vi 4st tighta veckor, även dessa har skett ovanför viktiga glidande medelvärden. Denna aktie har mer overhead supply att jobba sig igenom.

Veckograf på Fiore Gold – Bilden är klickbar

Olje- och gas service som bortglömd sektor i tider av stigande oljepris

Vi släppte en teknisk spaning den 23/2 om energibranschen. Vi såg då hur fler och fler bolag bröt långsiktiga nedåttrender och vi spånade, baserat på detta faktum, om att branschen skulle kunna gå starkt under 2021. Vi skrev även igår om Baytex Energy och Callum Petroleum som är två oljeproducenter, dessa aktier fortsätter prestera idag. En lätt bortglömd sektor på detta tema blir service-branschen. Vi ser två aktier som befinner sig i en intressant range som kan vara värd att hålla koll på framåt.

 • Secure Energy Services

Denna aktie har genomgått en konsolidering under ett antal veckor men befinner sig i skrivande stund i toppen av sin range. Ett eventuellt utbrott uppåt kan vara värt att hålla koll på.

Veckograf på Secure Energy Services – Bilden är klickbar

 • Reach Subsea

Likt Secure Energy Services ser vi hur norska Reach Subsea, som är inriktad mot offshore-industrin, ligger i en intressant range efter ett antal tighta veckor som gått sidledes.

Veckograf på Reach Subsea – Bilden är klickbar

Tre svenska bolag som befinner sig i en intressant range

Vi skrev om detta bolag för ett antal månader sedan. De har under ett antal kvartal levererat lönsam tillväxt och befinner sig i en bransch som kan komma att bli mer och mer intressant framåt. Vi ser idag, på veckografen, hur aktien placerat sig högt upp i sin långsiktigt skapade range. Om aktien rör sig på rätt sätt utifrån denna nivå kan ett intressant läge skapas.

Veckograf på Waystream – Bilden är klickbar

Vi skrev en aktiespaning om detta bolag när aktien befann sig på 15kr. Aktien har levererat drygt 200 % sedan dess. Vi ser idag, trots den tidigare uppgången, hur aktien återigen placerat sig i en intressant range som kan bli värd att hålla koll på.

Veckograf på Zordix – Bilden är klickbar

 • Leovegas

Denna aktie bröt sin långsiktiga nedåttrend för ett antal veckor sedan. Därefter har aktien konsoliderat och testar i dagsläget ett stöd, som tidigare utgjorde ett motstånd. Parallellt med detta test ser vi även hur EMA10 kommer ikapp.

Veckograf på Leovegas – Bilden är klickbar

Slutligen har vi en gammal setup som gjorde en väldigt stark breakout

 • Q-free

I vår kvällsuppdatering från den 23/4 tog vi upp Q-free som en aktie i en väldigt intressant range. Aktien befann sig då, på veckografen, precis över EMA10 men precis under EMA200. En breakout från den typen av nivåer kan innebära ett definitivt trendbrott, varför rörelsen väckte vårt intresse. Parallellt med detta såg vi även hur volymen visade upp ett intressant mönster.

Bild på detta finns nedan:

Veckograf på Q-Free från den 23/4 – Bilden är klickbar

Därefter bröt aktien upp väldigt snabbt, bild finns nedan:

Veckograf på Q-Free – Bilden är klickbar