Lugnt avslut på fredagen – Samtidigt ser vi två generella lärdomar att ta med sig

Fredagens handel på OMXS30 och First North avslutas i ett lugnare tempo, samtidigt ser vi hur VIX-index spretar omkring under och över EMA10, i skrivande stund befinner sig detta index, på marginalen, under EMA10.
2021-04-23

Fredagens handel på OMXS30 och First North avslutas i ett lugnare tempo, samtidigt ser vi hur VIX-index spretar omkring under och över EMA10, i skrivande stund befinner sig detta index, på marginalen, under EMA10. På samma tema ser vi ännu en dag hur den amerikanska 10årsräntan försöker ta sig upp ovanför EMA10/EMA20 men misslyckas. Slutligen ser vi hur dollarn fortsätter ned i en snabb takt. Så nu kan vi med andra ord ta helg och andas ut, för denna vecka!

 • ArcticZymes

Det norska bolaget ArcticZymes lämnade igår en rapport som fortsätter bekräfta vilket fantastiskt bolag det är. Tillväxten har sedan Coronas begynnelse varit sprängfylld och det är bara att gratulera eventuella läsare som tidigt var med på denna resa. I grafen nedan går vi igenom vad vi såg i priset innan den gick, men som vi dessvärre inte agerade på. Skälet till att vi inte agerade berodde på en “rädsla” under corona-krisen. Vi öppnar därför dagens grafgenomgång med en bekräftelse av det vi redan vet – grafen och priset är viktigare än dina känslor.

Veckograf på ArcticZymes

 • Media Games and Invest

Media Games and Invest nämnde vi häromdagen. Aktien visade relativ styrka, i toppen av sin range, under en dag då väldigt många andra bolag visade svaghet. Parallellt med detta har bolaget en stark tillväxt och tillhör en stark sektor. Dessa faktorer gemensamt lämnade utrymme för en framgångsrik breakout. Ibland behöver man inte göra det svårare än se för sig själv.

Veckograf på Media and Games Invest

 • Devport

Aktien bryter, på marginalen, idag upp från en tight range. Breakouten bekräftas av övertygande volym.

Veckograf på Devport

I övrigt lämnar vi läsarna med väldigt intressanta veckografer som lägger upp sig för en fin uppgång. Detta är givetvis avhängigt av att börserna inte viker ned i närtid, så vi får hoppas på fler veckoavslut som denna på de viktiga marknaderna. Resonemang om vad vi ser i grafen finns i bilderna.


Viktig Information innan du läser vidare

Ingenting som presenteras nedan är köp- eller säljrekommendationer. Graferna, såväl som tankar, illustrerar endast våra subjektiva observationer.


 • Next Biometrics

Next Biometrics

Fastighetsbolag – Två bolag som tar på sig ledartröjan

 • Samhällsbyggnadsbolaget

Veckograf på samhällsbyggnadsbolaget

 • Balder

Veckograf på Balder

Övriga svenska bolag med intressanta rörelser

Bactiguard

Veckograf på Bactiguard

 • Ferronordic

Underleverantören till Volvo ser tekniskt långt mer intressant ut än bolaget de levererar till. Det återstår att se om volvos tekniska svaghet utgör en varningsflagga för denna aktie, de kommande veckorna får visa.

Veckograf på Ferronordic

 • SAS

Flygbolaget som, enligt vår mening, är oerhört svårt att uttala sig om. Det går att rada upp fem övertygande negativa aspekter med bolaget. Men det går även att rada upp fem övertygande positiva saker med bolaget. Grafen är lika splittrad som undertecknads fundamentala uppfattning om bolaget. Kanske får vi svaret om några veckor när aktien väljer riktning mellan EMA50 och EMA10.

Veckograf på SAS

 • Eltel

Veckograf på ELTEL

Övriga internationella bolag

 • POWW

Bara tickern får en att vilja köpa aktien – ni som sett stepbrothers förstår – men än så länge är det fortsatt vänteläge. Bolaget har, enligt vår mening, en extremt intressant fundamenta. Bolagets omsättning växer för varje kvartal, parallellt med detta ökar marginalerna och förlusterna minskar därför i lika rask takt. Så vad gör bolaget? På samma tema som kolet igår, så lämnar detta vapenbolag inte särskilt mycket utrymme för ett moraliskt vacklande. De producerar nämligen ammunition som den amerikanska staten köper i flitigt tempo.

Veckograf på Ammo Inc

 • Q-Free

Veckograf på Q-Free

 • LPG

Bolaget transporterar flytande naturgas. Detta var en väldigt gynnsam marknad att befinna sig på under inledningen av 2021. På ett mer långsiktigt plan kommer bolaget troligen gynnas av Indiens ivriga hunger på att ställa om från kol till naturgas. Landet bygger en stor pipeline som, mer effektivt, ska kunna transportera naturgasen dit den behövs i landet. Med andra ord ligger Indiens ambitioner att gå från något dåligt till något mindre dåligt. Här kan möjligen LPG dra nytta framöver, även om det ligger långt fram i tiden. I närtid kan vi konstatera att bolaget återköper aktier i väldigt snabb takt, vilket kan visa sig lukrativt för aktieägare.

Veckograf på Dorian LPG

 • Lazydays

Vi skrev om bolaget för ett flertal månader sedan. De säljer nya och begagnade husvagnar. Det låter tråkigt men tillväxten har varit enastående under Corona. Självklart föreligger det en coronaeffekt bakom dessa siffror men bolaget sitter i angenäm position nu. De har byggt upp en väldigt stark kassa samtidigt som många av deras konkurrenter blöder pengar. Detta öppnar, för att citera VDn från bolagets senaste confcall, för förvärv till en väldigt attraktiv prislapp. Därutöver har bolaget sett expanderande marginaler på sin servicedel. De öppnade nyligen upp en ny anläggning för just detta syfte. Grafen bekräftar, för tillfället, en positiv framtid.

Veckograf på lazydays

Educational Development

Likt Lazydays gynnades bolaget av en stark coronaeffekt, de levererar böcker till skolor, men lyckades snabbt under pandemins inledning ställa om och istället leverera böckerna till hemmet. Tillväxten var enastående under corona. Det är högst oklart om bolaget går lika bra när USA öppnar upp men än så länge ser åtminstone grafen spännande ut.

Veckograf på Education Development

 • Diana Shipping

Vi berörde Maersk för några veckor sedan. Här har vi ett mindre, för att uttrycka sig milt, bolag än Maersk. Grafen ser dock, om möjligt, ännu mer intressant ut. Aktien konsoliderar ovanför ett gigantiskt tidigare motstånd. Om aktien fortsätter ligga kvar i denna range kan det bli ett intressant läge. Fundamentalt behöver vi väl inte säga så mycket mer än att i princip hela världen konkurrerar om containerfrakt just till sig. Är detta läge bestående? Vi låter grafen tala om det för oss.

Veckograf på Diana Shipping

Vi avlsutar där vi började, studera grafen och släpp dina personliga känslor

 • Envela Corporation

Om skribenten inte hade tittat på grafer hade han köpt denna aktie utan att tveka en sekund. Bolaget består av två verksamhetsområden, ESG-relaterad återvinning och sälj- och köp av ädelmetaller. De visar dessutom kraftig tillväxt både vad gäller omsättning och vinst. Ecoptimist har svårt att be om ett hetare case. Problemet är bara det att grafen går totalt stick i stäv med våra uppfattningar. Uppenbarligen vet marknaden något som vi inte vet. Tekniskt ser grafen ointressant ut. Grafen skänker oss två lärdomar som är oerhört viktiga att ta fasta på. 1. Om man, som vi, ofta spelar på breakouts – Håll för guds skull inte kvar vid en aktie vars breakout failar. 2. Grafen ger signaler som bör och ska väga långt mycket tyngre än dina fundamentala uppfattningar. Fundamentan ska, enligt vår mening, utgöra ett stöd för det som bekräftas av det tekniska, inte det omvända!

Veckograf på Envela Corporation