Måndagshandeln präglas av styrka i värdeaktier och svaghet i tillväxtaktier

På måndagen ser vi hur trenden fortsätter av styrka i värdeaktier och svaghet i tillväxtaktier.
2021-05-10

På måndagen ser vi hur trenden fortsätter av styrka i värdeaktier och svaghet i tillväxtaktier. OMXS30 befinner sig fortsatt ovanför viktiga glidande medelvärden medan First North visar upp det motsatta. Vi ser liknande tendenser i USA. Sektorer som gick väldigt bra under 2020 och inledningen av 2021 visar svaghet medan pengar istället strömmat till mer traditionella sektorer.

Idag kommer vi gå igenom följande

 • Fortsatt skillnad i utvecklingen mellan OMXS30 och First North.
 • Liknande skillnad mellan Dow Jones och Nasdaq i USA.
 • En amerikansk ETF som gick väldigt bra under 2020 men som nu bryter ned.
 • Två stycken sektorer som öppnar med styrka på måndagen.
 • Tre aktier som tillhör starka sektorer i dagsläget.
 • Två stycken svenska storbolag som brutit sin nedåttrend.

Fortsatt skillnad i utvecklingen mellan OMXS30 och First North

 • OMXS30

Indexet, som innehåller en högre andel värdeaktier, klättrade förra veckan tillbaks ovanför viktiga glidande medelvärden. På måndagen handlas OMXS30 sidledes.

Dagsgraf på OMXS30 – Bilden är klickbar

 • First North

Indexet, som innehåller en högre andel tillväxtaktier, testade under måndagen EMA50 underifrån men misslyckades i detta försök.

Dagsgraf på First North – Bilden är klickbar

Liknande skillnad mellan Dow Jones och Nasdaq i USA

 • Dow Jones

Precis som på de svenska indexen, visar amerikanska index en stor skillnad i sina prisrörelser. Dow Jones, som innehåller en högre andel värdeaktier, går starkt.

Dagsgraf på Dow Jones – Bilden är klickbar

 • Nasdaq

Nasdaq, som innehåller en högre andel tillväxtaktier, befinner sig förvisso fortsatt ovanför EMA50 men som grafen visar misslyckades indexet med ett gap-test förra veckan.

Dagsgraf på Nasdaq – Bilden är klickbar

En amerikansk ETF som gick väldigt bra under 2020 men som nu bryter ned

 • ARK

ARK, som många säkert känner till, gick väldigt stark under 2020 och inledningen av 2021. Denna ETF drivs av den numera välkända Cathie Wood och ett innehav som varit viktigt för utvecklingen har varit Tesla. Till skillnad från 2020 och inledningen av 2021 har nu denna ETF visat svaghet. Vi ser hur kursen nyligen bröt ned från EMA200 på hög volym. Denna utvecklingen ligger väldigt mycket i linje med det som berördes ovan.

Dagsgraf på ARK – Bilden är klickbar

Två stycken sektorer som öppnar med styrka på måndagen

 • XLE

Det mer värde-orienterade energi-indexet i USA öppnar måndagen med ett gap upp. På veckografen ser vi hur detta innebär att kursen placerar sig ovanför EMA200.

Veckograf på XLE – Bilden är klickbar

 • GDX

Det amerikanska guld-indexet öppnar på måndagen med ett gap upp. Denna sektor fortsätter visa styrka, även om det fortsatt finns mycket overhead supply kvar.

Veckograf på GDX – Bilden är klickbar

Tre aktier som tillhör starka sektorer i dagsläget

 • Peabody Energy

Denna aktie berördes redan för några veckor sedan. Kolproducenter tillhör kanske den sektor som det skrivs minst om i traditionell finansmedia. De flesta är eniga kring att framtiden (10 år +) inte ser särskilt ljus ut för sektorn. Men i dagsläget handlas många kolbolag på styrka och ett av dessa bolag, Peabody Energy, tjänar mycket pengar i detta klimat av stigande energipriser (och kolpriser).

Dagsgraf på Peabody Energy – Bilden är klickbar

Oljeprodukt-transportören handlas i dagsläget i en intressant range. Hela sektorn påverkades oerhört negativt av pandemin men fler och fler aktier i sektorn handlas nu upp.

Dagsgraf på Scorpio Tankers – Bilden är klickbar

 • Aura Minerals

Guldproducenten tjänar mycket pengar när guldet befinner sig vid dessa nivåer. Bolaget har rapport inom kort vilket förändra grafen nedan väsentligt. Men i skrivande stund har aktien brutit upp från en väldefinierad range efter att ha visat upp ett VCP-mönster.

Veckograf på Aura Minerals – Bilden är klickbar

Två stycken defensiva svenska aktier som brutit sin nedåttrend och en som fortsatt handlas till svaghet

 • SAAB

Bolaget fick varken vara med under 2020 års stora uppgång i tillväxtaktier. Aktien deltog heller inte när mer värderelaterade aktier vaknade till liv under november och december. I närtid bröt dock aktien upp från EMA200 på hög volym och aktien har fortsatt upp sedan dess.

Dagsgraf på SAAB – Bilden är klickbar

 • Astra Zeneca

De flesta som läst tidningen de senaste månaderna har noterat en stark kritik gentemot bolagets vaccin och dess leveransförmåga. Kanske är det så att de negativa nyheterna redan är prissatta i aktiekursen? Aktien handlas åtminstone i dagsläget ovanför EMA200.

Dagsgraf på Astra Zeneca – Bilden är klickbar

Det är inte helt ointressant att både SAAB och Astra Zeneca, som båda tillhör defensiva sektorer återfått viss styrka. Samtidigt ser vi hur ICA-Gruppen, som också tillhör en defensiv sektor, fortsatt handlas svagt.

Dagsgraf på ICA-Gruppen – Bilden är klickbar