torsdag 18 juli 2024
Informationen nedan presenteras av företaget
Zaplox

Om Zaplox

Zaplox är marknadsinnovatör av den kontaktfria mobila gästresan och mobila nycklar på den globala hotellmarknaden med en total marknadspotential om cirka 20 miljoner hotellrum.

Bolaget grundades 2010 på Ideon Science Park Lund, Sverige med målet att revolutionera hotellindustrin genom att erbjuda hotell, resorts och kasinos en modern och lönsam mobil gästupplevelse. Sedan Zaplox första mobila nyckellösning togs i kommersiellt bruk 2011 har Zaplox varit med i leveransen av mer än 6,5 miljoner gästnätter och bolaget är idag verksamt i både Europa och Nordamerika. 

P H1 H2

Mer om bolaget

Beskrivning av bransch

Hotellindustrin är för närvarande starkt påverkad av COVID-19-pandemin, det minskade resandet och lokala restriktioner. Pandemin har varit en katalysator för den konservativa hotellbranschen att påskynda digitaliseringen, och under 2021 förväntas både efterfrågan och implementationstakten av den typ av lösningar som Zaplox levererar öka dramatiskt. Förändringen är driven av att hotellgäster förväntar sig att kunna hålla social distans och samtidigt erhålla samma personliga service som tidigare, utan att behöva stå i kö för att checka in och få sin nyckel. Hotellen letar efter smarta, kostnadseffektiva lösningar och satsar gärna på mobil incheckning istället för att återanställa personal som sagts upp i samband med pandemin. Den digitala gästresan har också blivit en värdemätare för hur kvalitativ hotellets gästsäkerhet är och för vilka valmöjligheter gästerna har under hotellvistelsen. Den mobila gästresa förväntas bli en stark konkurrenskraft när bokningsappar och resebolag nu filtrerar hotellerbjudande efter tillgänglighet för mobil incheckning eller mobila nycklar. Gästernas säkerhetskrav och behovet av att kunna välja en digital gästresa har således förändrat hotellens behov från ”nice-to-have” till ”must-have”.

Beskrivning av Zaplox

Zaplox plattform och erbjudande
Zaplox mjukvaruplattform är inriktad på den digitala och mobila gästresan och erbjuder både självbetjäning via en mobil gästresa med reservation, notifikationer, marknadsföring och erbjudanden, mobil in- och utcheckning, mobila nycklar och betalning samt en kiosklösning. Zaplox produkter integreras med såväl PMS (hotellens affärssystem), låssystem och betalningssystem för att möjliggöra en komplett mobil gästresa, men kan även säljas som delkomponenter till en befintlig lösning. Då Zaplox plattform levereras som en SaaS som säkert och skalbart levereras via Amazon Web Services, fungerar den tillsammans med alla större smartphone-plattformar och kan ersätta eller samexistera med nyckelkort. Zaplox kundanpassade (white label) appar levereras för både iOS och Android.

Partnernätverk
Zaplox säljer sina produkter och tjänster direkt till hotell och hotellkedjor främst i Nordamerika och i Europa. Under de senaste åren har Zaplox försäljningsstrategi utvecklats till att främst arbeta med globala partners och marknadsföra Zaplox produktutbud genom dessa partners. Zaplox mjukvaruplattform integreras med partnerns produkter/lösningar eller säljs som ett tillägg till deras befintliga och nya kunder, vilket genererar försäljning utan att direkt involvera Zaplox säljteam. Zaplox olika samarbetspartners innefattar bland annat leverantörer av affärssystem för hotell (PMS), tillverkare av mobilanpassade lås för hotell, olika tjänste- och app plattformar för hotellindustrin och leverantörer av betalningslösningar.

Affärsmodell som bygger långsiktiga relationer
Zaplox affärsmodell bygger på månatligt återkommande abonnemangsavgifter från de hotell som installerat Zaplox lösning, antingen från hotellen direkt eller via en partner. Zaplox tar vid installation av lösningen en startavgift beroende på önskad lösning och omfattning samt konfigurations avgift per hotell. Därefter tar Zaplox en månadsavgift per rum och månad från hotellet eller partnern oavsett om rummet är uthyrt eller inte. Affärsmodellen innebär återkommande intäkter för Zaplox i proportion till ackumulerat antal hotellrum som systemet är aktiverat för. Genom abonnemang förfarandet skapas långvariga relationer som innebär skalbara och förutsägbara intäkter.

P H1 H2
P H1 H2