Börsen idag – Ekonomer spår två stycken räntehöjningar redan 2023

Juli välkomnas av många grafer som handlas omkring EMA10 på månadsbasis i en historiskt hög range, vilka ser ut att kunna bryta upp härifrån, vi tittar bland annat på Centrus Energy och Aura Minerals.
2021-07-01

Efter en klassisk mellanmjölksdag i Europa och USA handlas Asien blandat under natten, men varken högt eller lågt ovanför nollstrecket. Juli inleds med semesterkänsla och en fortsatt svagare volatilitet.

Vi har sett ett fortsatt tryck på inflöden till amerikanska aktier, detta trots deras ansträngda värdering. Senast vi såg liknande stegringar i huspriser världen över, fick vi också en global finanskris som följd. Låga räntor fortsätter sätta tryck underifrån på huspriserna, vilket leder till dyra inträdesbarriärer för unga.

I spåren av de höga inflationssiffror som kom in, spår nu ekonomer att räntehöjningar kommer ske två gånger under 2023, och därefter fortsätta uppåt. Den initiala planen från amerikanska centralbanken var att låta räntan bestå hela vägen fram till 2024, men senaste tidens inkomna inflationssiffror har tvingat dem att tänka om och ändra sin retorik något.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Vi såg hur detta satte skräck i marknaden och pressade framförallt guld och silver åter ned i fotknölarna. Resten av marknaden tycks dock ha skakat av sig den skräcken, och ser nu återigen ut att vara på väg mot nya all time highs. Vissa är redan där.

USA och Japan har enligt anonyma källor slutit sig närmare i ett samarbete att försvara sig mot kinesisk aggressivitet i sydkinesiska havet. Tillsammans har de två länderna under flera års tid genomfört försvarsövningar, detta i anslutning till kinesisk retorik och handling gällande bl.a. Taiwan.

Juli välkomnas av många grafer som handlas omkring EMA10 på månadsbasis i en historiskt hög range, vilka ser ut att kunna bryta upp härifrån. Vi tittar bland annat på Centrus Energy och Aura Minerals. Även silver och guld handlas i en hög range omkring EMA10 på månadsbasis, och handlas också generellt säsongsstarkt under sommaren vilket kan ge lite andrum åt de båda ädelmetallerna.