Börsen idag

Börsen ser ut att öppna strax över nollan i ljuset av lugnare handel i både USA och Asien.
2020-11-26

Lugn dag på USA-börsen igår inför Thanksgiving. Även lugnt i Asien men blandat vad gäller riktning, dock inga stora svängar. Idag ser Svenska börsen ut att öppna i samma tempo, med Amerikanska marknaden stängd för firandet av Thanksgiving.

Sydkorea har noterat en ökad smittspridning och riskerna för nedstängning ökar avsevärt, även om antalet smittade än så länge inte är särskilt många. Med vaccinet precis runt hörnet anser nog de flesta att det är dumt att riskera en ökad smittspridning, vilket bör leda till att man i alla lägen tar det säkra före det osäkra.

Restriktionerna påverkar tjänstesektorn och nya jobbsiffror i USA visar på den högsta jobless claims på fem veckor, detta i ljuset av en tilltagande smittspridning under hösten.

Oljan fortsatte uppåt under gårdagen och koppar, som vi tidigare skrivit en trendspaning om, fortsätter uppåt med kraft. Både olja och koppar är avgörande komponenter i en stark ekomomi. Styrka i båda går ofta hand i hand med en ökad tilltro på konjunkturen allmänt.

Vi har även sett hektiska rörelser i kryptovalutan Bitcoin, som blir mer och mer vedertagen och förväntas ta en större plats i framtidens digitala ekonomi. I dag är dock Bitcoin ned ca 6% i vad som ser ut att vara en andhämtningspaus.

Bitcoin handlas just nu omkring ATH, dock med det största noterade marknadsvärdet hittills. Byggs en base med konsolidering omkring dessa nivåer, kan ett nytt inköpsläge möjligtvis dyka upp för den som vill spela på ett breakout mot all time high.

Vi har de senaste dagarna kommenterat Auriant Mining som handlats stabilt. Igår stannade Guld upp något i sin nedåtgående trend, och AUR gick upp 4% efter att först ha handlats ned något för dagen. Som vi påpekade igår är relativ styrka något att leta efter, där underliggande tillgång handlas ned eller i sidled, medan bolaget går starkt.

Vi påpekade även skiftet i tempo för Centrus Energy, som vi skrivit om tidigare. Aktien gick upp 16% i tisdags och fortsatte uppåt ca 11% i går. I grafen nedan ser vi hur aktien möjligtvis har fastnat vid senaste toppen, vilket kan möjliggöra en välkommen konsolidering vid dessa nivåer för den som vill köpa in sig.