Veckan avslutas med lugn handel – En sektor visar styrka i det tysta

Fredagen präglas av en lugn handel där både OMXS30 och First North är kvar i sina etablerade ranges.
2021-05-21

Fredagen präglas av en lugn handel där både OMXS30 och First North är kvar i sina etablerade ranges. Marknaden har lurat många aktörer på sistone och kommer sannolikt fortsätta göra så innan en riktning väljs. I sådana här klimat kan det vara klokt att förhålla sig neutral tills dess att en prissignal om framtida riktning anländer. Det är relativt få sektorer som idag visar styrka men en, tämligen bortglömd, visar mer och mer styrka för var dag som går.

Dagens artikel kommer handla om följande:

 • OMXS30 och First North handlas volatilt i sina ranges, vilken riktning blir det?
 • Långsiktiga grafer på Bitcoin och Ethereum, vad har hänt tidigare?
 • En storbank som fortsätter visa styrka, är detta början på en längre trend?
 • En oerhört volatil sektor som fortsätter visa styrka i det tysta.

Viktig Information innan du läser vidare

Ingenting som presenteras nedan är köp- eller säljrekommendationer. Graferna, såväl som tankar, illustrerar endast våra subjektiva observationer.

Graferna representerar heller inte nödvändigtvis stängningspriser, varför priset kan ha förändrats.


OMXS30 och First North handlas volatilt i sina ranges, vilken riktning blir det?

Både det svenska storbolagsindexet och det mer tillväxtorienterade First North handlas i sina ranges. OMXS30 handlas i en mer definierad range medan First North såg ut att bryta ned men hittade åter tillbaka upp. Det är i dagsläget oerhört svårt att uttala sig om vilken riktning som väljs, argument kan presenteras för båda vägarna. Tills dess att ett utbrott äger rum åt något av hållen kan försiktighet rekommenderas.

 • OMXS30

Dagsgraf på OMXS30 – Bilden är klickbar

 • First North

Dagsgraf på First North – Bilden är klickbar

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Långsiktiga grafer på Bitcoin och Ethereum, vad har hänt tidigare?

Båda dessa kryptovalutor, samt i princip alla andra också, kraschade tungt häromdagen. Båda dessa kryptovalutor har under en längre period respekterat EMA20, på veckografen. Hur har det egentligen sett ut vid tidigare, liknande tillfällen? Huruvida detta är inledningen på en krasch eller konsolideringsfas (eller osannolikt nog en snabb studs innan fortsatt uppåttrend) lämnar vi osagt. Men det kan vara intressant att hålla koll på EMA20 framåt då denna nivå respekterats oproportionerligt mycket.

 • Bitcoin

Veckograf på Bitcoin – Bilden är klickbar

 • Ethereum

Veckograf på Ethereum – Bilden är klickbar

En storbank som fortsätter visa styrka, är detta början på en längre trend?

Deutsche Bank har berörts vid ett flertalet tillfällen i denna kvällsuppdatering. Aktien har brutit väldigt långsiktiga motståndsnivåer och idag bryter aktien upp ur en kortsiktig range. Söker man en lågt värderad bank som räknats ut vid fler än ett tillfälle behöver man inte leta längre än till Deutsche Bank.

 • Deutsche Bank

Dagsgraf på Deutsche Bank – Bilden är klickbar

En oerhört volatil sektor som fortsätter visa styrka i det tysta.

Tanker-sektorn och bolag ur den har av oss nämnts vid ett flertal tillfällen. Den främsta orsaken till vårt intresse för denna sektor är det stora glappet mellan utbud och efterfrågan av båtar som kan transportera olja, oljeprodukter och flytande naturgas. Det är historiskt många båtar som är mellan 15-20 år gamla och därför så småningom tvingas bort från haven. Parallellt med detta ökar miljökraven löpande på båtar vilket gynnar bolag med en yngre flotta. Nästan alla bolag i sektorn är lågt värderade enligt standardmått. En kort contango-situation på oljemarknaden under Corona-pandemin skapade ett relativt kortsiktigt läge för fartygen att lagra överskottsolja vilket innebar att de tjänade ofantliga mängder pengar. Denna kortsiktiga effekt ledde till att många bolag i sektorn stärkte sin balansräkning ordentligt.

Dessa gemensamma faktorer har under en längre tid fått oss att dra slutsatsen om att det endast är en tidsfråga innan marknaden börjar prissätta detta. Idag ser vi fler och fler aktier i sektorn som bryter sina nedåttrender och visar mer och mer styrka i ett klimat där börser i övrigt visar svaghet. Det bör dock sägas att sektorn, och aktierna, är extremt volatila, varför en tydlig riskmedvetenhet bör finnas med i kalkylen. Nedan presenteras fyra bolag inom fyra olika subkategorier för sektorn.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Frontline är det norska rederibolaget som i huvudsak transporter råolja, så kallade dirty-tankers.

 • Frontline

Dagsgraf på Frontline – Bilden är klickbar

Scorpio Tankers är ett, i sektorn, relativt sett högt värderat bolag. Med denna värdering följer dock en väsentligt lägre genomsnittsålder på sina fartyg, jämfört bolagets konkurrenter. Fartygen är dessutom miljöanpassade till fullo, i enlighet med rådande miljöreglering. Fartygen är även, så gott det idag går, miljöanpassade för regleringar som kan väntas i framtiden. Bolaget transporterar i huvudsak oljeprodukter, så kallade Clean-tankers. Michael Burry tog nyligen en position i detta bolag.

 • Scorpio Tankers

Dagsgraf på Scorpio Tankers – Bilden är klickbar

Diamond S Shipping är ett bolag som mixar mellan dirty- och clean tankning. Bolaget är lägre värderat än Scorpio Tankers men har en högre genomsnittlig ålder på sina båtar.

 • Diamond S Shipping

Dagsgraf på Diamond S Shipping – Bilden är klickbar

Dorian LPG transporterar flytande naturgas. Bolaget köper tillbaka sina aktier i ett aggressivt tempo.

 • Dorian LPG

Dagsgraf på Dorian LPG – Bilden är klickbar