Tekniskt Span – Failad Breakout i Dollarn

Den 29/1 skrev vi om hur Dollarn lade upp sig för en möjlig vändning där divergens mellan pris och RSI visade hur nedgångens momentum hade avtagit och hur detta kunde vara indikativt för en trendvändning.
2021-02-10

Den 29/1 skrev vi om hur Dollarn lade upp sig för en möjlig vändning där divergens mellan pris och RSI visade hur nedgångens momentum hade avtagit och hur detta kunde vara indikativt för en trendvändning. Vi skrev även om hur en rörelse uppåt för dollarn kunde påverka andra råvarurelaterade tillgångsslag negativt.

Dollarn visade viss styrka efter detta inlägg och det påverkade i sin tur en del tillgångsslag, kanske i synnerhet guld och silver. Huruvida silvrets nedgång den senaste tiden enbart var en produkt av Reddit forumets misslyckade försök till en short squeeze, eller om dollarns kortsiktiga styrka också var en bidragande faktor lämnar vi osagt.

Men guld, som inte var en del av allt detta visade också svaghet, det blir därför intressant att följa detta tillgångsslag nu efter att dollarn återigen ser ut att vända ned.

Vi går nu igenom hur dollarn och guld ser ut:

Här ser vi på veckografen hur dollarn efter den negativa divergensen vi belyste, försökte klättra upp. Till skillnad från 2018 års trendbrott fick vi ingen follow through breakout uppåt, detta ser därför nu mer ut som en failad breakout och indikerar fortsatt svaghet för dollarn.

Detta illustreras ännu tydligare på dagsgrafen där vi ser en tydlig svaghet i dollarn och hur den vänder ned snabbt och återigen befinner sig under samtliga glidande medelvärden vi tittar på, 200 dagars, 50 dagars, 20 dagars och 10 dagars.

Om dollarn nu rullar över och fortsätter ned, istället för att vända upp, blir guld ett intressant tillgångsslag att hålla koll på. Här ser vi på veckografen hur guld har gått svagt sedan sommaren. Guldet försökte för några veckor sedan bryta upp men failade, detta skedde ungefär vid samma tidpunkt som dollarn visade kortsiktig styrka. Nu har guldet istället studsat för andra gången på relativt kort tid vid EMA50 på veckografen (ungefär= EMA250 på dagsgrafen).

Vi har även sett hur ett antal guldproducerande bolag visat teknisk styrka den senaste tiden. Ett exempel på detta blir Jaguar Mining som ökat sin omsättning varje kvartal under 2020, och precis som många andra guldbolag, återfått sin lönsamhet för första gången på många år. Bolaget har under veckan brutit ut från en konsolidering som inleddes under sommaren. Nu återstår det att se om detta är indikativt för fler guldbolag eller om det är en relativt isolerad händelse för sektorn.

Dollar och guldtrender spelar inte ut sig över 1-2 veckor utan tar längre tid. Detta är därför ingen text som ger ett konkret tradingtips i närtid. Texten kan mer betraktas som en uppmaning till att mentalt förbereda sig på en eventuell trend upp för guld och därför en trend upp för guldrelaterade bolag. Det kan vara en bra idé att scouta fram ett antal guldbolag de kommande veckorna och vara redo om fler breakouts uppåt äger rum.

mer om ämnet