PolyPlank – uppdatering om CleanTech bolaget som rusar på börsen

PolyPlank – Ett Cleantech Företag Polyplank har, sedan vi skrev vår första artikel om bolaget, gjort en ordentlig resa på börsen.
2020-08-19

PolyPlank – Ett Cleantech Företag

Polyplank har, sedan vi skrev vår första artikel om bolaget, gjort en ordentlig resa på börsen. Grundtesen den 12/05, artikelns publiceringsdatum, var just att PolyPlank höll på att lyckas med en kraftfull turnaround, och skulle komma att rida väl på den våg av miljötänkande fokus som marknaden så mycket uppskattar. 

Statliga stimulanser

Vi lyfte även in funderingar kring statliga finansiella injiceringar i infrastrukturprojekt för att stärka en ekonomi sargad av Coronapandemin. Där skulle i så fall PolyPlank ha möjlighet att ta del av ökat vägbyggande, med sina mer och mer uppmärksammade bullerplank. 

Även om det sistnämnda är något som givetvis ännu inte spelat in i värderingen, är det väldigt kul att lyckas uppmärksamma ett bolag innan den typen av uppskjut som PolyPlank gjort. 

Verksamhetsuppdatering och den effektiva marknaden

Vi fokuserade även på verksamhetsuppdateringen, som i sig skapade en situation där väldigt höga förväntningar var prissatta redan innan rapporten kom. Det kan vara en av anledningarna till att kursen tagit en del stryk sedan senaste rapporten släpptes. En annan anledning kan vara att insiderpersoner i bolaget sålt av mycket aktier. 

Insider buy

Vi skrev om insiderköp som en stor och tungt vägande faktor till varför vi var så positiva till bolaget. Bra tongångar i rapporter och insiderpersoner som tankar aktier på öppna marknaden är generellt väldigt positivt. Men som man ofta säger: aktier köps bara av en anledning, men kan säljas av flera. 

Bullerplank längs E18

PolyPlank är ett bolag som kommunicerar styrka och framtidstro. Bolaget levererar uppmärksammade och uppskattade produkter, och ledningen talar om såväl omsättningstillväxt som offereringar för betydligt större projekt än normalt. 

Kriget mellan säljare och köpare

Det som generellt händer i ett bolag som går upp så pass mycket, är att det uppmärksammas i forum och även av större affärstidningar. Då strömmar nya köpare in medan gamla ägare som gjort en bra resa kan sälja ut till förmånliga priser. Det gör att kursen lätt svajar lite, och behöver mest troligt lite tid på sig att stabiliseras innan någon resa kan fortsätta. 

Läs även vår analys av Clemondo

Store Stefan med pengapåsen

Hoppet lever om att Di Stefano ska öppna den stora skattkistan och bygga fyrfilig motorväg genom hela landet, samt smälla på med höghastighetståg vilket givetvis behöver bullerplank. Då blir det en resa av rang. Men oavsett ser vi positivt på PolyPlank som starkt turnaroundcase, där resan mycket väl bara kan ha börjat. 

Omsättningstillväxt och lyckad turn-around

Sammanfattningsvis från rapporten så har omsättningen ökat 20% i jämförelse med Q2 2019 och 37% i jämförelse med Q1 2020. Kommentar från VD:n lyder “vi kan därmed glädjande konstatera att den “omtalade turn-arounden” är gjord.” Vi på Ecoptimist riktar ett stort grattis till PolyPlank. Arbete väl utfört