Börsen idag 29/10-2020

Vi lämnar röda dagar bakom oss och öppnar torsdagen med något lugnare börsklimat.
2020-10-29

Vi lämnar några skakiga börsdagar bakom oss där vi bland annat har sett hela årsvinsten raseras och ta oss till negativa siffror för året igen. Igår föll många av de bolag som sett sina kurser dubblas i efterdyningarna av Corona, även folkkära aktier åkte på hårda smällar.

Hexagon mot strömmen

Bolaget som gick emot strömmen var Hexagon, vars VD Ola Rollén kommenterar utvecklingen i Dagens Industri med att påpeka hur pandemin skyndat på viktiga teknikutvecklingar. Detta har gynnat Hexagon, som var ett av få bolag att handlas till gröna siffror under onsdagen.

Tunga smällar för Ericsson trots positivt nyhetsflöde

Ericsson, vars rapport för tredje kvartalet hyllades i förra veckan, är nu ned 7% för pågående handelsvecka med två handelsdagar kvar. Detta trots att bolaget meddelade att man vunnit ett nytt 5G-uppdrag av BT för utbyggnad av 5G-nätet i bland annat London, Edingburgh och Belfast.

Vi ser alltså ett läge där bolag i positiva trender, som levererar starka nyheter tar stryk. Det tyder på att mycket stör börsklimatet, och Coronapandemin samt risken för att Joe Biden vinner USAs presidentval ses som två huvudfaktorer.

Ny form av Covid

På torsdagsmorgonen rapporterar Financial Times om en ny form av Corona som spridit sig från Spanien sedan i somras. En version av viruset som sedan tagits med hem av semestrande brittiska turister, och nu utgör stor smittspridning runt om i Europa. Inget tyder på att sjukdomen är dödligare än den tidigare versionen, men stor smittspridning tvingar politiker till att införa nya restriktioner. Detta lägger givetvis locket på börsutvecklingen, och tynger även positiva nyheter från bolagen.

Tungt fall för Africa Energy

Ecoptimist har tidigare skrivit om gas- och oljeprospekteringsbolaget Africa Energy, som igår meddelade att bolaget tillsammans med Total gjort ett nytt betydande fynd. Trots detta backade aktien kraftfullt, vilket tyder på ett dystert börsklimat i allmänt, men också att förväntningarna var satta högre.

Pareto kommenterade också händelsen som negativ för Africa Energy, då Total nu upplever fynden som tillräckliga för att upphöra med prospekteringen och fokusera på att få upp gas och oljan ur källorna.

Som prospekteringsbolag tar Africa Energy stryk av de begränsade utsikterna för nya fynd, och bemöttes därför väldigt negativt av en besviken marknad. Aktien föll strax över 27% på onsdagen, till väldigt hög försäljningsvolym.

Idag öppnar aktien upp 8% i den inledande handeln.

XMReality levererar fortsatt tillväxt

Idag rapporterar XMReality, som Ecoptimist också haft tidigare bevakning på. Bolaget levererar en tillväxt i orderingång om 112 procent jämfört med samma period föregående år. För årets tre första kvartal levererar bolaget en omsättning om 13 629TSEK, i jämförelse med 8700TSEK för motsvarande period föregående år.

“Det stora intresset från marknaden vi upplevde under andra kvartalet kvarstår. Efter årets tre första kvartal så har vi nu överträffat förra årets totala nettoomsättning (13 629 jmf 11 921 TSEK). Jag tycker definitivt att vi är på rätt väg!” säger Jörgen Remmelg, VD på XMReality.

Något lugnare på Börsen Idag

Idag ser också börsen i sin helhet ut att öppna något lugnare, i förhandeln såg OMX ut att öppna positivt, men i den inledande handeln handlas OMX30 ned 0,2%. Index i USA och runtom i Europa har handlats upp något under natten.

mer om ämnet