Analys – Africa Energy med massivt olje- och gasfynd utanför Sydafrikas kust

Africa Energy är ett olje- och gasbolag.
2019-12-02

Africa Energy är ett olje- och gasbolag. De prospekterar för närvarande offshore i Namibia och Sydafrika. De utför prospekteringen tillsammans med andra aktörer, är delägda av Africa Oil, och därmed även finansiellt backade av Lundingruppen. I styrelsen sitter flertalet aktörer som länge varit verksamma inom Lundinsfären.

Bolaget & Omgivning

Bolaget befinner sig i prospekteringsfasen, de har därför ingen omsättning och går med förlust. Man har 600 miljoner emitterade aktier, kursen pendlar för närvarande mellan 2,1kr-2,2kr. Ett totalt börsvärde som rör sig i närheten av 1,5 miljarder kronor.

Utanför Afrikas västra kust råder liknande väderförhållanden som i Nordsjön, fast omvänt för kalendern. Det innebär att borrningssäsongen startar i December och pågår till Mars. Övriga månader är vädret för instabilt. Under förra perioden gjorde man ett enormt fynd utanför Sydafrika, detta tillsammans med Total. Utöver det har man även tillgång till två andra fynd, mer norrut längs Sydafrikas västra kust, samt utanför Namibia. Värt att nämna är också att delen av försäljningen som går till staten är låg – 30% i Sydafrika och 50% i Namibia.

Prenumera gärna på vårt nyhetsbrev, där sammanfattas nyheter och förra veckans analyser!

Intervjuer från analytiker & VD

I en intervju med BD TV, där det enorma fyndet utanför Sydafrika diskuteras, nämner Stephen Larkin något intressant kring fyndets antagna storlek. Han är VD på Africa New Energies. Total hävdar att fyndet ligger på ca 1Bboe (barrels of oil equivalent), medan Keith Hill, enligt Larkin, tydligen ska ha gått ut och hävdat att det kan röra sig om uppemot 1,5-3Bboe. Keith Hill sitter i styrelsen för Africa Energy, är VD för Africa Oil och hyllas som en av de absolut bästa i branschen av Stephen Larkin.

https://youtu.be/IedGRhf7zRs?t=43

För att sätta fältets magnitud i relation till något vi känner till, estimerades Johan Svedrup till 1,9-3 Bboe. Utfallet blev ca 2,2Bboe. Africa Energy äger 4,9% av fältet utanför Sydafrika, och så även 4,9% av hela blocket.

Lyssnar man till intervjun med VD:n Garrett Soden, är han väldigt entusiastisk kring både fyndet och bolagets framtidsutsikter. Givetvis får man vara med på hans egenintresse i en ökning av aktiekursen, men man bör nog inte underskatta värdet av hur positiv han faktiskt är. Detta mycket tack vare det fantastiska fynd man gjort tillsammans med Total, och de fortsatta borrningar man kommer genomföra i blocket, som enligt Africa Energy själva antas innehålla långt fler fält. Om så är fallet bör vi kunna se en väldigt stark reaktion uppåt på kursen, och så snart man ser intäkter i bolaget – antingen genom produktion eller försäljning av andelar i fält – bör det locka såväl mer välkända analytiker som tyngre institutionella köpare. Av allt att döma är utsikterna goda för Africa Energy.

https://www.youtube.com/watch?v=FDJTglK1UgE

Garrett Soden gick även ut efter annonseringen av fyndet, och hävdade att marknaden underskattar dess värde. Detta var dock i början av 2019, och kursen har justerats upp avsevärt sedan dess. Men det tyder ändå på en stark tilltro till både fyndet och aktien. Flertalet gånger under de intervjuer han gett, trycker han tungt på just på potentialen i bolaget.

Kontakta oss gärna med frågor eller funderingar, du når oss enklast via twitter, email eller i kommentarsfältet!

Grafer & Insiderlista

I samband med en stadigt uppåtgående kurva, går Pareto ut och höjer riktkursen till 3,25kr. Samtidigt påbörjas nästa borrningssäsong inom kort, sett till förra årets fynd och bättre kännedom av områdena man jobbar i, finns goda chanser för fler fullträffar.