Börsen idag

Hektisk vecka ser ut att avslutas med röda siffror i ljuset av problematik med vaccinering, politiskt tjafs mellan EU och Storbritannien samt VIX på höga nivåer.
2021-01-29

Veckan har kantats av frisk spekulation, där GameStop bland andra blankade aktier, rusat på marknaderna efter att RobinHood-traders från aktiva aktieforum bestämt sig för att pressa ut blankarna. I onsdags föll marknaderna mest sedan i oktober, men mycket av den förlusten togs tillbaka under gårdagens handel.

Vi ser dock VIX på ansträngda nivåer vilket pekar mot fortsatt svajigt klimat. Under fredagens tidiga handel i Asien vände marknaderna nedåt aggressivt, så även terminsmarknaden för USA.

Utöver hektisk spekulation som tvingat aktier till fundamentalt obefogade nivåer, råder osäkerhet på grund av leveransproblem av vaccinet. Igår nämnde vi det politiska gräl som kan komma att uppstå när EU begär andelsfördelning från Storbritanniens producerade vaccin.

En seger för Boris Johnson som efter många år av förhandlingar med EU. Nu kan Storbritannien stoltsera med en efterlängtad självständighet medan trögrörliga EU kämpar för att få stil på såväl vaccinering som ekonomin.

Vi ser också en halkande återhämtning för två av EU:s viktigaste ekonomier, Frankrike och Tyskland. Båda länderna har gradvis stängt ned framkomligheten och därigenom sina ekonomier.

Christine Lagarde, ECB:s president, har under januari uttryckt hur euroområdets ekonomi i sin helhet väntas rapportera negativa siffror utvecklingsmässigt för det fjärde kvartalet.

Vi kommenterade Storbritanniens snabbfotade agerande för vaccineringen, och den möjligt långsiktigt positiva ekonomiska effekten av detta. Pundet har handlats starkare mot Euron sedan september, denna trend tycks ha eskalerat under de senaste veckorna efter att man nu säkerställt ett avtal och Storbritannien presterat långt bättre än omvärlden vad gäller vaccinering.

Stockholmsbörsen öppnar dystert på fredagen. Ericsson som var ett av bolagen i vilket det spekulerades i under veckan, stiger idag på rapport.

På twitter och i diverse forum kunde vi igår se Fingerprint som ett antaget nästa tillhåll för småsparare att försöka pressa ut blankare. Idag öppnar aktien nedåt nästan 5%. Whale Rock som blankat bolaget har meddelat att positionen nu utgör mindre än 0,5% av antalet utestående aktier.