Blanka aktier

Blanka aktier – kan man tjäna pengar på att blanka aktier?
2019-10-30

Blanka aktier – kan man tjäna pengar på att blanka aktier?

Att blanka aktier innebär att man säljer en aktie som man har lånat. Konceptet låter vid första anblick komplext, men i grunden är det enkelt. Vill man blanka en aktie, lånar man en aktie och säljer sedan den.

Läs våra senaste aktieanalyser, aktiespan och nyheter!

Ett enkelt exempel är att se till något som inte är en aktie. Man lånar sin grannes cykel, men är så fräck att man går till nästa granne och säger att den kan få köpa cykeln. Denne köper cykeln och man själv får pengar. Några dagar senare går man över till grannen som köpt cykeln, och säger att det får vara färdigcyklat, men att man bara är beredd att erbjuda 80% av priset. Denne velar lite, frågar frugan vad hon tycker men kommer till slut fram till att man får betala 85% av ordinariepriset. Med 15% vinst går man tillbaka till grannen som faktiskt äger cykeln och lämnar tillbaka den. Enkelt och gjort, man har blankat en cykel.

Med aktier ser det ut som följande:

Vad som händer är att man då spelar på att aktiepriset ska falla, Detta då när man sålt en aktie man inte äger, är man skyldig att förr eller senare köpa tillbaka den, och det är alltså att föredra att köpa tillbaka den billigare än vad man sålde den för.

För att aktien ska, efter att den köpts tillbaka, lämnas tillbaka till därifrån man lånade den. Då tjänar man alltså skillnaden på vad man sålde och kan köpa tillbaka den för, alternativt förlorar skillnaden om den blivit dyrare när man ska köpa tillbaka den.

Problematiken med aktier, och cyklar för den delen, är att de kan skifta i värde, aktier mer än cyklar. Skulle man hamna i ett läge där man sålt en aktie som man inte äger, och den går upp hejdlöst, blir det plötsligt väldigt dyrt att köpa tillbaka den.

En aktie som man köpt för att man tror att den ska gå upp kan man maximalt förlora 100% på, bolaget kan gå i konkurs och man får tillbaka 0 av sin initiala investering. Men en aktie som man blankat, och sålt för 10kr, kan principiellt sett gå upp till 10 000kr, och man är fortfarande skyldig att köpa tillbaka den. Då blir det plötsligt en långt mer kostsam affär än de initiala 10 kronorna. Att blanka aktier är därför mer riskabelt.