Börsen idag

Gårdagen var stark för globala index och börserna i USA steg efter att Trump sänkt tonläget något och gått med på samarbete inför presidentskiftet i januari.
2020-11-25

Gårdagen var stark för globala index och börserna i USA steg efter att Trump sänkt tonläget något och gått med på samarbete inför presidentskiftet i januari. Marknaderna red även på vågen av stärkta nyheter kring vaccin och en tilltagande optimism.

Idag ser börserna ut att öppna lugnt, men med en riktning som tycks luta åt det positiva. Vi har tidigare beskrivit tvetydigheten och osäkerheten i vilken väg marknaden ska välja. Om fokus ska läggas på ökad smittspridning eller politisk stabilitet och vaccin.

Vi ser nu ett läge där flera småbolag gjorde väldigt bra ifrån sig under gårdagen och Dow Jones på rekordnivåer. SAS handlades upp kraftfullt, mycket i ljuset av ett skakigt Norwegian som vid möjlig konkurs, spås kunna erbjuda nya marknadsandelar för SAS.

Bolag som dock fortfarande har det tufft i ljuset av en förväntad omställning till det normala är spelbolagen. Embracer, Stillfront, Paradox och G5 Entertainment har det alla tufft på börsen.

Spelbolagen har varit ledande under krisen men pengar har nu vänt dem ryggen och föredrar mer så kallade värde-aktier. Detta fenomen syns även när man iakttar guldpriset, som tagit en ordentlig smäll under veckan. Pengar som tidigare allokerats till den säkra hamnen flyttas nu till mer riskfyllda tillgångar och guldet handlas för närvarande omkring $1800.

Igår kommenterade vi Auriant Mining som handlats upp över viktiga EMA10 på veckobasis, men som igår drogs ned av guldet. Vår iakttagelse var just att guldet behöver stabiliseras för att ett möjligt köpläge ska uppstå i guldaktien. Intressant är dock att Auriant Mining visar relativ styrka mot det underliggande tillgångspriset samt mot konkurrenten Lundin Gold.

Ledartendenser är värda att hålla under noggrann bevakning. Skulle guldpriset stabiliseras omkring $1900+ finns goda möjligheter för ytterligare en resa uppåt för Auriant Mining.

I Januari skrev vi en artikelserie om Centrus Energy, som levererar kärnbränsle till kärnkraftverk. I somras steg aktien kraftfullt och var som mest upp 190% sedan vi publicerade första artikeln. Därefter backade aktiepriset något och har under hösten handlats omkring $10.

Igår steg dock aktien 15% på hög volym, vilket öppnar för att bolaget bör placeras under närmare bevakning igen.