Börsen idag

Lugnare dag på börsen efter tuffa dagar med vinsthemtagningar i tech och coronavinnare.
2020-11-11

En något lugnare dag väntar på onsdagen, efter vinsthemtagningar i tech och förhoppningar om att sargade sektorer går en ljusare framtid till mötes.

Däremot lurar farhågor på horisonten och man kan vänta sig en fortsatt ansträngd börs de kommande veckorna, i väntan på vaccinets godkännande och mer information om produktion och distribution.

Även om lock-downs i stora delar av Europa fortsatt pågår, spås efterfrågan på flyg och resande tillta i början av nästa år, vilket speglar sig i högre aktiepriser för flygbolag och hotell. Detta i ljuset av det nya vaccinet, som dock ännu inte godkänts.

Igår presenterade Ortivus sin kvartalsrapport för det tredje kvartalet, där bolaget visade på fortsatt stark omsättningstillväxt. En något blekare börsdag samt försämrade marginaler tyngde, och aktien handlades ned 5% trots den starka tillväxten.

Coronavinnare som G5, Evolution Gaming, Zoom och Embracer fortsatte alla ned kraftfullt igår. Zoom stängde ned ca 9%.

Teknikjätten Ericsson hade också en tuff dag då analytiker sågade bolagets egna målsättningar om att uppnå en viss marginal. Vi ser även att Kina, som en produkt av bojkottning av Huawei, vill begränsa Svenska bolag.

Polygiene var som mest ned ca 20% under gårdagen men återhämtade sig något och stängde ca 5% ned, dock på väldigt hög volym. Bolaget har tagit fram ViralOff som ett mycket effektivt antibakteriellt medel som kan appliceras på kläder och textiler.

Efter att näthandlaren för mode annonserat en nyemission för att fylla på kassan när aktien stod i sin toppnotering, har kursen fallit tillbaka hårt. För veckan är Boozt ned 20%.

I övrigt skriver Financial Times att EU banker uppmanas förbereda sig på fler dåliga lån när pandemin slår mot ekonomin ännu en gång. Vi är alltså inte helt ur faran, även om vinsthemtagningar i coronavinnare tycks fortsätta och hoppet lever kring en återhämtning för value under våren och kommande år.