Börsen idag

Olidlig spänning inför valresultatet i USA.
2020-11-03

Inför valdagen har börsen varit skakig, Kinesiska data gällande tillverkning hjälpte till att lyfta humöret, men en känsla av att säkrare farvatten närmar sig kan också ha bidragit till de mer positiva tongångarna. Idag ser börserna ut att fortsätta uppåt, i förhandeln handlas OMXS30 upp ca 0,7%.

Amerikanska valet

Under tisdagen kommer fokus i stort att vara på det Amerikanska valet, och handeln antas bli lugnt iakttagande där utfallet får bedöma riktning. Det har varit mycket fram och tillbaka gällande kommande stimulanspaket i USA, och ett entydigt valresultat skulle hjälpa till att snabba på eller i alla fall ge klarhet i processen.

Nya restriktioner

Nya lockdowns och farhågor kring ökad smittspridning har skapat mycket volatilitet i energisektorn med fallande oljepriser. Detta då möjligheten till resande och rörlighet minskar avsevärt med de nya restriktionerna som fler och fler länder inför. Dock meddelade Ryssland att de är beredda att behålla nuvarande produktionsnivå, vilket mottogs positivt från marknaden.

Börssentimentet i sin helhet, som vände till positivt under måndagen, hjälpte också till att lyfta oljepriserna.

Ortivus och Africa Energy

Vi har tidigare skrivit ett utförligt Aktiespan om medtech bolaget Ortivus. Trots brist på nyheter gick aktien upp strax över 13% igår. Även Africa Energy som i förra veckan fick sig några rejäla smällar, handlades under måndagen upp ca 15%. Detta i efterdyningarna av det fynd som bolaget gjorde tillsammans med Total i förra veckan, som först mottogs negativt men nu tycks ha omvärderats av marknaden.

Rekommendationer

Aktierekommendationer som utfärdats av storbankerna inför tisdagen innefattar bland annat verkstadsbolaget Lindab, som får en förlängt Behåll-rekommendation av Handelsbanken och en riktkurs om 140 kronor (135). Igår stängde aktien på 141,90kr.

Ökade spänningar

Läget är fortfarande osäkert inför valresultatet och olika utfall kan tas emot väldigt olika av marknaderna. Volatilitetsindex ligger högt inför valresultatet, vilket visar på att marknaderna är på helspänn. Att i förväg minska sin risk, eller veta hur man ska agera vid olika utfall, kan vara väldigt bra i ett läge då det plötsligt blir stökigt igen.