Börsen idag

Börserna ser ut att öppna nedåt på onsdagen, efter starka uppgångar under hela november samt positiva tongångar i USA igår, tycks ännu en andhämtning ligga i korten.
2020-12-02

Efter en stark uppgång i november och kraftig uppgång under gårdagen i USA, ser nu börserna ut att återigen stanna upp något. Nasdaq 100 handlas omkring all time high, S&P är långt ifrån långsiktiga glidande medelvärden och CNN:s Fear & Greed index visar på sämre risk/reward på kort sikt.

Vi ser ovan hur Nasdaq 100 handlas precis intill toppen av BollingerBands på veckobasis. Ser vi historiskt kan det vara indikativt för försämrad risk/reward.

I USA har US Attorney General meddelat att man inte har hittat några nämnvärda bevis på att där skulle förekommit bedrägeri under valet. Trump tycks nu ha ytterst få alternativ kvar än att fullt ut ge upp.

Biden har tagit fram ett ekonomiskt team som ska stödja ekonomin i efterdyningarna av coronapandemin, med före detta FED-chefen Janet Yellen i spetsen. Nu manar hon på för räddningspaket, och menar att förlorade liv, jobb och småföretag är förödande. Retoriken öppnar för kraftfulla åtgärder, något som börserna ofta prisar in som positivt.

Igår påpekade vi de ökade kreditförlusterna för stora statliga kinesiska bolag. Inhemska kreditinstitut har ännu inte förändrat sina trippel-A ratings för de allra flesta av bolagen, däremot har marknadspriserna för risken ökat något när priset på de publikt handlade obligationerna ökat.

För att få ge ut publikt handlade obligationer krävs att de statliga kinesiska bolagen har en kreditrating på minst dubbel-A. En förändring i kreditbetyg och en prissättning som menar på betydligt högre risk kan innebära kraftiga svallvågor.

S&P handlas långt ifrån glidande medelvärdet på 50-veckors basis. Ser vi till tidigare gånger indexet handlats långt ifrån detta långsiktiga medelvärde, har det förr eller senare resulterat i en korrigering.

Vi har tidigare nämnt guld som kortsiktigt tagit mycket stryk av sektorrotationen i ljuset av vaccin som nu tycks närma sig. Guldet drar till sig mycket kapital i tider av osäkerhet, men när riskviljan justeras upp allokeras kapital om från den säkra hamnen till aktier.

Ovan kan vi se hur ädelmetallen studsade på EMA50 på veckobasis, som den gjort även 2019 samt under coronapandemin. Denna nivå kan vara värd att hålla extra koll på.

Läs senaste vårt senaste morgonbrev: börsen idag!