Börsen handlas grönt på fredagen

I sin helhet handlas världens börser grönt under fredagseftermiddagen, detta efter ett utmanande marknadsklimat under veckan som varit.
2021-05-07

I sin helhet handlas världens börser grönt under fredagseftermiddagen, detta efter ett utmanande marknadsklimat under veckan som varit. Vi ser att storbolagsindex och First North befinner sig ovanför tidigare stödnivåer på veckograferna.

Dagens artikel kommer handla om följande:

 • Nivåer som OMXS30 och First North hittills har respekterat.
 • En energi ETF som har brutit upp.
 • Fem råvarurelaterade aktier som ligger på intressanta nivåer.
 • En underleverantör till fordonindustrin som bryter upp till en all time high.

Index

 • OMXS30

Några volatila veckor till trots så befinner sig OMXS30 fortsatt ovanför EMA10 på veckografen.

Veckograf på OMXS30 – Bilden är klickbar

 • First North

Volatiliteten har varit större i First North och kursen har brutit ned från EMA10. En viktig nivå på veckografen som dock fortfarande har respekterats hittills är EMA20. Denna nivå kan vara intressant att hålla koll på framåt.

Veckograf på First North – Bilden är klickbar

 • Uran

Uran-ETF:en bröt nyligen upp från en definierad range. Om detta utbrott visar sig vara hållbart kan det skapa lägen för uran-relaterade aktier.

Dagsgraf på på Uran-ETF – Bilden är klickbar

Sex stycken råvarurelaterade aktier som ligger på intressanta nivåer

Kärnbränsleleverantören befinner sig på nytt ovanför EMA50 på dagsgrafen. Volymutvecklingen har även sett lovande ut de senaste dagarna. Om aktien klarar av att hålla sig ovanför dessa nivåer under en period kan ett intressant läge uppstå. Rapport kommer inom kort vilket blir ett första test för aktien.

Dagsgraf på Centrus Energy – Bilden är klickbar

 • Boliden

Aktien bröt idag upp från en definierad range med ett gap upp.

Dagsgraf på Boliden – Bilden är klickbar

 • Peabody Energy

Kolproducentens aktie ligger nu i en intressant range de senaste dagarna. Även volymen har sett bra ut, om aktien klarar att hålla sig kring dessa nivåer under en period kan ett läge uppstå. Det är inte helt ointressant att USA:s största kolproducent handlas på intressanta nivåer med bra volym samtidigt som media verkar övertygade om att kolbranschen är död.

Dagsgraf på Peabody Energy – Bilden är klickbar

 • Lucara Diamonds

Detta aningen bortglömda bolag har hittat tillbaka till gammal styrka. Aktien har dels brutit sin långsiktiga nedåttrend, nu befinner den sig i en intressant range och rapportreaktionen idag ser hittills lovande ut.

Dagsgraf på Lucara Diamonds

Aktien studsade för ett litet tag sedan på EMA200 och nu befinner den sig ovanför EMA10 och EMA50. Om aktien klarar av att hålla sig ovanför denna nivå kan ett potentiellt läge uppstå. Aktien tillhör en stark sektor.

Dagsgraf på Enquest – Bilden är klickbar

Detta shipping-bolag agerar i dagsläget leader för sin sektor. De transporterar oljeprodukter. Aktien, likt hela sin sektor, har påverkats oerhört negativt av pandemin men nu börjar sektorn som helhet se mer och mer intressant ut. Det är ännu för tidigt att uttala sig om huruvida en ny uppåttrend har inletts men det kan vara värt att hålla denna under bevakning.

Dagsgraf på Diamond S Shipping – Bilden är klickbar

 • Ferronordic

Underleverantören till Volvo bröt idag upp till en ny all time high efter att för några dagar sedan ha brutit upp från sin kortsiktiga range.

Dagsgraf på Ferronordic – Bilden är klickbar