Waystream – Q1 rapport med fortsatt lönsam tillväxt

Waystream utvecklar avancerade produkter för förbättrat nätverk och digital infrastruktur, specifikt riktat mot fibernät, såsom switchar och routrar.
2021-04-22

Waystream utvecklar avancerade produkter för förbättrat nätverk och digital infrastruktur, specifikt riktat mot fibernät, såsom switchar och routrar. Detta är högst relevant i en tid av förändring, när fler tvingas och önskar arbeta hemifrån, och kräver högre kvalitet på nätverket för att få digitala möten att fungera.

Bolaget släppte precis sin Q1-rapport och kan meddela positiv tillväxt både i top- och bottom line. Waystream fortsätter helt enkelt sin lönsamma tillväxt. Vinst per aktie ökade från 0,2 till 0,6 jämfört med samma period föregående år, en tillväxt på 200%.

Siffror från Q1-rapporten

Nettoomsättning ökade med 10% till 21.1msek jämfört med 19.2msek som levererades Q1 2020.

Rörelseresultatet ökade med 221% till 5.9msek jämfört med 1.8msek som levererades Q1 2020.
Resultat efter skatt slutade på 4.66msek en tillväxt med 241% jämfört med samma period föregående år.

Förbättrade marginaler

Waystream har presenterat lönsam tillväxt 9 kvartal i rad. Bolaget har förbättrat sina marginaler de senaste kvartalen, delvis genom en god kostnadskontroll. Vi ser att vinsten växer snabbare än omsättningen.

Bolaget meddelar att de, under kvartalets gång, fokuserat mycket på att öka sin försäljning och förbättra sina marginaler. Detta fokus avspeglas, bland annat, i form av en ny stor order från den norska marknaden.

Begränsad påverkan av pandemin

Waystream har varit tämligen förskonade från den negativa pandemi-effekt som många andra bolag har tvingats genomgå. Samtidigt har Waystream på senare tid, till viss del, drabbats av den komponentbrist som rått över hela världen. VDn kommunicerar dock att de mött denna utmaning genom att jobba med längre forecast-perioder, detta har resulterat i att de hanterat situationen bättre än många andra.

Ny VD

Fredrik Lundberg tar över som VD efter Susanne Torrbacka. Susanne stannar kvar i bolaget som vice VD och ekonomichef. Fredrik Lundberg har varit styrelsemedlem i bolaget sedan 2019 och har erfarenhet inom IT och telekom.


Viktig Information innan du läser vidare

Ingenting som presenteras nedan är en köp- eller säljrekommendation. Grafen illustrerar endast vår subjektiva observation.


Veckograf på Waystream

Aktien har legat i en range mellan 13 – 20.5kr sedan juli 2020. Vi noterar att volymen har varit sjunkande. Samtidigt har några veckor präglats av hög volym under gröna veckor vilket kan vara en signal om ackumulation. Bolaget reagerade positivt på Q1-rapporten och är i skrivande stund upp 18%.