Waystream – Avancerade produkter för digital infrastruktur med fokus på fibernät

Waystream utvecklar avancerade produkter för förbättrat nätverk och digital infrastruktur, specifikt riktat mot fibernät, såsom switchar och routrar.
2020-09-02

Waystream utvecklar avancerade produkter för förbättrat nätverk och digital infrastruktur, specifikt riktat mot fibernät, såsom switchar och routrar. Detta är högst relevant i en tid av förändring, när fler tvingas och önskar arbeta hemifrån, och kräver högre kvalitet på nätverket för att få digitala möten att fungera. 

Omsättningstillväxt och ökad vinst

Waystream har därför sett en stark tillväxt i intresse, och ett ändrat kundbeteende. Tack vare detta har aktiekursen, sedan senaste guldrapporten, gjort en ordentlig resa på börsen. De senaste veckorna har kursen stannat av något, och vi passar på att skriva en kortare artikel om det spännande bolaget, medan viktiga glidande medelvärden får en chans att hämta ikapp aktiepriset. 

VD kommenterar

“I konkreta siffror innebär den ökade försäljningen att vi stängde böckerna om vårt bästa kvartal någonsin.”

Susanne Torrbacka, Tillförordnad VD. Från senaste rapporten

Värdering P/E och P/S

Waystream är ett litet och ännu lågt värderat bolag, noterat på First North, med 14st anställda och ett börsvärde i relation till omsättning (P/S-tal) om 1,2, samt ett P/E-tal om 10. Aktiestocken är väldigt liten, med enbart 8,07 miljoner noterade aktier, är bolaget inte värderat till mer än ca 110 miljoner sek. En liten aktiestock innebär att få nya intressenter lätt kan driva upp kursen, något vi såg tydligt efter senaste rapporten. 

Potential för fortsatt utveckling

Sett till bolagets utveckling senaste kvartalet, samt marknadens ökade intresse, är dessa siffror låga och förväntas justeras upp med fortsatta framsteg. Kan Waystream bekräfta trenden och fortsätta leverera omsättnings- och vinsttillväxt, bör P/E-tal och P/S-tal höjas avsevärt av marknaden. Det ger alltså en exponentiell effekt, där omsättning i så fall ökar och värdering i relation till omsättning i sig justeras upp. Alltså en stor potentiell uppsida. Kursrusning

Under det senaste kvartalet levererade Waystream en omsättningstillväxt om 89%, med ett resultat efter skatt om 4,627tkr i relation till 1,457tkr under samma kvartal föregående år. Alltså en påtaglig skillnad i både omsättning och resultat efter skatt, något som initialt belönades med en kursrusning om 200%. Nu har aktiepriset handlats ned något, men står fortfarande en bra bit över 100% högre än innan rapporten. 

Lansering av nya produkter

I senaste rapporten kommenterar Waystream hur den största bidragande faktorn till omsättningsökningen var, förutom lyckade lanseringar av nya produktportföljer, att flertalet kunder höjde tempot på processen och var mer måna om att boka upp större volym i förväg i syfte att säkerställa stabilitet i leverans av nätverk. 

Pandemin som faktor till ökat intresse

Vi ser till coronapandemin som katalysator eller en tempohöjare för beteendeförändring, där fler har möjlighet att jobba hemifrån, jobba från landet eller helt och hållet ta anställningar på annan ort och sköta arbetet digitalt. Denna förändring är enligt många, Waystream inkluderat, här för att stanna. 

Fibernät till alla

Man ser till fibernät på landsbygden som en konkurrensfördel som får befolkningen att stanna kvar, samt stadsbefolkningen att strömma dit. Detta är något som växer, och möjliggörs med kvalité genom Waystreams produkter. Möjligheten för fortsatt tillväxt är därför stor, och berättigar våra funderingar kring att den låga värderingen fortsatt kan justeras uppåt. 

Riskvarning

Detta är ett litet bolag som sedan uppskjutet varit volatilt. Risken är alltså högre, och vi uppmanar i vanlig ordning till försiktighet och egen analys. Detta är inte ett köpråd utan en iakttagelse av ett bolag som väckt vårt intresse.

mer om ämnet