Tekniskt Span – Ökad risk på marknaden efter svaghet i ledande index

Vi varnade både i måndags och tisdags i vårt morgonbrev “Börsen Idag” om ett väldigt optimistiskt sentiment för börserna i världen.
2021-01-28

Vi varnade både i måndags och tisdags i vårt morgonbrev “Börsen Idag” om ett väldigt optimistiskt sentiment för börserna i världen. Detta har visat sig genom bland annat historiskt höga nivåer av spekulation i optioner och historiskt låga nivåer av cash hos fonder.

Sådana klimat skapar större risk för sättningar på börser. Under början av denna vecka poängterade vi även hur bland annat Nasdaq uppvisade en divergens där färre och färre individuella aktier följde med upp i indexets uppgång. Allt detta höjde risken för en sättning, och igår såg vi hur Vix exploderade upp samtidigt som börser vek ned. Detta skedde samtidigt som FED lämnade ett duvaktigt besked med fortsatta stimulanser i pipen. Detta kan tolkas som ett exempel på “buy the rumour, sell the fact”.

Vi ser därför en ökad risk för att nedgången fortsätter de kommande veckorna. Tills volatiliteten viker ned och börser åter tar sig över viktiga medelvärden håller vi fortsatt nedgång som det mest sannolika scenariot.

Med detta sagt finns det inga garantier utan vi förhåller oss öppensinnade för olika scenarier och fortsätter hela tiden scouta setups för om/när börsen vänder upp.

Vi väljer här i våra grafer att fokusera på två index som visade svaghet igår men som varit ledande i uppgången för världen.

Nasdaq:

Här ser vi en dagsgraf på Nasdaq som för några dagar sedan försökte bryta upp ovanför sin trendlinje. Detta klarade den inte av utan vek snabbt ned (igår). Vi ser även hur detta index testat EMA20 vid 5 tillfällen i närtid, det vore en ytterligare varningsflagga om Nasdaq bröt ned under detta medelvärde.

Här ser vi en dagsgraf på ett index för halvledare (SOXX). Detta index är ofta ledande för världens börser både upp och ned. I denna graf ser vi hur SOXX uppvisade en divergens mellan priset och RSI = avtagande momentum i uppgången. Denna divergens visade sig innan det riktiga fallet började. Igår såg vi hur priset vek ned med ett gap (när priset öppnar under gårdagens stängning), och hur priset bröt EMA20 som även här utgjort ett stöd den senaste tiden.

Vi kommer i detta läge framförallt fokusera på aktier som uppvisar relativ styrka (de som går ned minst/går upp redan nu) för att möjligen hitta kommande vinnare i nästa uppåttrend.