Börsen idag

Avtagande momentum i uppgången när bredden blir sämre och färre bolag deltar med kraft uppåt, något värt att hålla koll på under handelsdagarna i närtid.
2021-01-27

Idag håller Fed möte – allt annat än fortsatt guidning för låga räntor och tillgångsköp skulle troligen påverka marknaden negativt. Räntan bör hållas låg för att behålla billig finansieringskostnad, ha fortsatt låga räntekostnader, driva på börs och fastighetsmarknad så att pengarna “trickles down” till riktiga ekonomin – detta för att fortsatt möjliggöra en återhämtning efter coronakrisen.

De amerikanska såväl som svenska börserna har de senaste dagarna uppvisat en divergens där index klättrat högre medan det underliggande deltagandet hos individuella aktier varit avtagande. Bland annat visade Sentimenttraders statistik att S&P gick upp i måndags medan under 45% av bolagen stängde ovanför sitt 10 dagars glidande medelvärde.

I ljuset av all övrig optimism och spekulation på börsen som kan illustreras av analytikers höjda riktkurser, put/call ratio och den låga nivån av cash hos fonder, så bör man hålla extra koll på denna divergens som nu uppstått.

Gruvutrustningsbolaget Epiroc lämnade sin Q4 rapport igår och siffrorna visade ett ökat rörelseresultat om 10% och en ökad orderingång om 13%. Bolaget har gått bra på sistone i ljuset av ökade mineralpriser. Vdn menade att aktiviteten är särskilt hög inom guld, koppar och järn.

Microsoft publicerade igår sin rapport för det fjärde kvartalet och överraskade med mycket starka siffror, långt över förväntan. Omsättningen ökade 17% med pandemin som en uttalad drivande faktor. Där intäkterna för deras cloud-tjänst Azure ökade med hela 50 %.

Börsen handlas under onsdagen omkring nollan.