Nyheter – Uppdatering om SAS som rusat på börsen senaste tiden

SAS är ett bolag vi suttit lång i senaste tiden, köpte runt 13-14 och sålde först runt 18, köpte tillbaka efter några veckor och red sedan med till strax under 20.
2019-12-05

SAS är ett bolag vi suttit lång i senaste tiden, köpte runt 13-14 och sålde först runt 18, köpte tillbaka efter några veckor och red sedan med till strax under 20. Idag backar aktien riktigt hårt. Vi tar oss en funderare kring vad som orsakar smällen, och om det finns läge att köpa in sig på vad som senaste tiden varit ett vinnande tåg. 

Man räknar i Nyhetsbyrån Direkts sammanfattning med faktorer som generellt sämre ekonomiskt läge, och en avmattande effekt. Man tar även med en stark utveckling sista tiden och en högre fallhöjd i beräkningarna. Där finns även faktorer som långsiktiga investeringar som kortsiktigt genererar lägre vinst, alternativt förlust. Dessa beräknas dock generera långsiktigt positiva effekter. 

SAS påverkas av oljepriset – läs vår trendspaning här.

SAS utsikter överlag är spännande – med en omsättning som långt överstiger börsvärdet, och en VD som lyckats strama åt och skapa vinst under senaste år. Med flygskam och strejk som sirap i bränsletanken, står aktien väldigt lågt värderad. Men man investerar och skär kostnader där det går – t.ex. outsourcas personal till irland och minskar kostnader betydligt. Service går ned något, kabinerna fylls med östeuropeisk personal, men detta vägs upp (för aktieägarna) med långt lägre kostnader. 

Uppdaterad artikel om SAS.

Man ser också ett läge där Ryan Air minskar i Skavsta och Norwegian lägger ned vissa längre rutter från Arlanda. 

Enbart generella funderingar kring en aktie som studsat upp och ned sista tiden. Ett intressant case långsiktigt med ett starkt varumärke, trogna kunder genom EuroBonus och investeringar som längre fram kommer generera minskade kostnader. 

mer om ämnet