Analys – SAS som lågt värderat flygbolag i pressad bransch

Läser man generella tankar från marknaden, tycks främst VD:n Rickard Gustafssons utsikter inför framtiden ha dragit ned aktien.
2019-12-18

Läser man generella tankar från marknaden, tycks främst VD:n Rickard Gustafssons utsikter inför framtiden ha dragit ned aktien. Det han nämner om kostnader för nya plan samt nya krav för redovisning, blir det som pekar mot en förlust under kommande kvartal. Han påpekar givetvis också ett antaget avtagande av framtida resenärer, då marknaden spås utvecklas sämre under 2020. 


Stärkt kronkurs SEK

Vi ser dock en kronkurs som efter mycket om och men tycks funnit sin vändpunkt, och nu är istället ett fallande dollarpris på tal. Man ser till dollarn som stark valuta under krisande tider, men med en majoritet för Johnson, och Brexit spikat, samt ett handelsavtal mellan USA och Kina, finns utsikter för en svagare dollar.

Detta kan i så fall innebära en stärkt kronkurs i relation till dollarn, men även mot andra valutor. Då kan vi se en långt starkare köpkraft utomlands bland svenska resenärer. Något som är väldigt positivt för ett bolag som SAS. 

Omnämnt i Fill or Kill

Fill or Kill-podden lyfter intressant statistik kring effekten av en starkare krona (avsnitt 246, 17/12-19). De hänvisar information presenterad av Nordea, som pekar på att SAS vinst före skatt skulle öka med 79% om kronan går upp 10%. 

Utöver detta ser vi till de enorma investeringar som bolaget gjort och gör. Man byter ut större delen av sin flotta, och börjar med de nya A350-planen, där det första planet sätts i bruk under januari 2020. Stora utgifter för bolaget, men dessa kommer generera lägre kostnader och högre effektivitet. Något som över tiden bör visa sig positivt för SAS. 

Man har också lyckats väl med att skära i personalkostnader, genom att placera kabinpersonal på Irland. Samtidigt skär Ryan Air och Norwegian ned på konkurrerande rutter – vilket skulle kunna väga upp väl för generell avmattning på marknaden. 

En av riskerna för SAS skulle vara ett fortsatt ökat oljepris. För några veckor sedan publicerade vi en trendspaning om oljan, klicka på länken för att läsa.

Lojalitetsprogram

SAS har också lyckats väl med sitt Eurobonus program, och har ett samarbete American Express där många samlar på sig flera poäng. Det ökar lojaliteten när många kunder sitter med poäng som kan användas vid köp av resor eller uppgraderingar. Då blir det troligare att de väljer SAS, som i sin tur leder till än fler poäng och fortsatt ökad lojalitet. 

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev, där presenterar vi hur analyserade bolag presterat på börsen, samt uppdaterar kring senaste artiklar. 

Köpläge längre fram

Med ovan sagt är vi långsiktigt positivt inställda till SAS, men spår väl ingen vändning inom snar framtid. Mer intressant att lyfta dessa tankar kring ett bolag som under senaste år lyckats prestera vinst tillsammans med en omsättning som långt överskrider börsvärdet. Det har inneburit ett väldigt lågt P/E-tal, vilket kanske rättfärdigas av oro för t.ex. strejk eller höga kostnader. Men ett litet hack uppåt i lönsamheten, genererar oerhörd effekt på vinst/aktiepris.

Läs fler analyser här

Nu är aktien än en gång nere i golvet, och vi har svårt att se hur den ska pressas mycket djupare. Istället finns mycket som talar för att SAS har en intressant framtid framför sig, även om vi måste vänta några månader för att det ska börja visa sig i resultat och aktiepris.

mer om ämnet