Börsen idag – fortsatt röda siffror i Asien efter ökade smittotal i framförallt Tokyo

Efter kraftigt röda siffror i Asien ser europeiska marknader ut att öppna blandat.
2021-04-21

Blodrött på börsen under gårdagens handel med VIX som gick upp 8% och stängde precis ovanför EMA20 på dagsbasis. OMXS30 stängde ned mer än 2% medan Nasdaq och S&P i USA stängde ned omkring 0,7 respektive 0,8%. Fallen tycks tillta i Asien under natten, där flertalet marknader för närvarande handlas ned mer än -2%.

Fallen kommer i behov av en andhämtningspaus efter kraftiga uppgångar, men vi ser också en ökad oro för smittan när bland annat Tokyo utlyser nödläge i ljuset av stigande smittotal. I Indien kämpar befolkningen nu febrilt i brist på ventilatorer, sjukhusplatser och medicin. Rapporteringen av dödstal är felaktig och stora mörkertal tycks råda och antal sjuka per befintlig sjukhussäng är skrämmande högt.

Den nya mutationen av viruset, som tycks ha uppkommit i Indien, ska vara mer resistent mot vaccin men har ännu inte påvisat högre dödlighet. Den nya varianten av viruset har än så länge bland annat dykt upp i Danmark och England.

På grund av nya reserestriktioner och ökad smitta på flera håll i världen faller framförallt flygbranschen tungt. SAS som handlats omkring 200-dagars EMA, föll igår under det långsiktiga glidande medelvärdet efter en nedgång på över 3% för dagen.

Fingerprint, som vi kommenterade i går morse, såg bolagets kvartalsrapport välkomnas varmt av börsen trots rådande nedgång och surt klimat. Bolaget levererade en ökad omsättning och positivt resultat, vilket i sig banade väg för en 25% kursuppgång under gårdagens handel.

Vi kommenterade även konkurrenten eller branschkollegan NEXT biometrics, som även den drogs med uppåt och steg med 4%, detta trots röda siffror överlag på gårdagens marknader.

Dessa två bolag får agera ljuspunkter på en annars sur start på börsveckan. Johnsson & Johnsson ska återuppta leveranser av vaccin till Europa, vilket får ses som ett styrkebesked efter att bolagets vaccin pausats i spåren av oönskade biverkningar.

Telekomjätten Ericsson redovisar under onsdagsmorgonen en vinst om 4,7 miljarder kronor för det första kvartalet, upp jämfört mot 3,4 miljarder från samma period föregående år. Även denna nyhet får agera styrkekram inför börsöppning, som efter slakt i asien ser ut att påbörjas med blandade siffror i Europa.