Låt oss prata momentum del 2/13 – Gästartikel av Jonas Bernhardsson, författare och investerare

Den enklaste momentumindikatorn I förra artikeln gick jag genom grunderna i momentum, ett klassiskt begrepp inom teknisk analys som mäter hastigheten i en kursrörelse.
2021-04-27

Den enklaste momentumindikatorn

Jonas Bernhardsson är privatinvesterare och författare. Han skriver om börs, ekonomi och investeringar på www.investeraren.se.

I förra artikeln gick jag genom grunderna i momentum, ett klassiskt begrepp inom teknisk analys som mäter hastigheten i en kursrörelse. Nu vill jag gå genom den enklaste indikatorn för momentum.

Den enklaste momentumindikatorn kallas lämpligt nog för just Momentum och beräknas helt enkelt genom att man tar differensen mellan dagskursen (vanligtvis används slutkursen) och kursen för N dagar sedan, till exempel 10 dagar:

Momentum = Dagskurs – Kursen för N dagar sedan

Om dagskursen för en aktie är 205 kr och kursen för 10 dagar sedan var 200 kr beräknas 10-dagars momentum följaktligen som:

Momentum = 205 – 200 = 5

När momentumkurvan är över noll innebär det helt enkelt att kursen är högre idag än vad den var för 10 dagar sedan. När den är under så är dagskursen lägre än för 10 dagar sedan. Är momentumkurvan långt över noll indikerar den ett överköpt läge, är momentum-kurvan långt under noll indikerar den ett översålt läge.

Följande gäller för den enklaste tillämpningen:

  • Om momentum går från negativt värde över nollinjen till positivt värde är det en KÖP-signal.
  • Om momentum går från positivt värde över nollinjen till negativt värde är det en SÄLJ-signal.

En annan tillämpning är följande:

  • Om dagskursen faller men momentum saktar in och visar högre bottnar är det ett tecken på divergens och en KÖP-signal.
  • Om dagskursen stiger men momentum saktar in och visar lägre bottnar är det ett tecken på divergens och en SÄLJ-signal.

En brist med momentum är att indikatorn inte gör skillnaden mellan en aktie med en kurs på till exempel 200 kronor och en aktie med en kurs på 20 kronor. En aktie som har stigit från 200 kr till 205 kronor har ett momentum på 5 kronor. Men det har också en aktie som stigit från 20 kronor till 25 kronor. Samma absoluta förändring i kurs, men en stor skillnad i den relativa (procentuella) förändringen. Den skillnaden syns alltså inte i momentum.

För att komma åt detta finns en annan indikator som släpps i nästa artikel.

Nästa avsnitt släpps tisdag 4:e maj.

Artikeln är skriven av Jonas Bernhardsson. Jonas har även skrivit boken Investeraren – Allt du behöver veta om finansmarknaden. Vi rekommenderar alla våra läsare, oavsett kunskapsnivå, att läsa boken för att lära sig mer om fundamental analys, teknisk analys och tradingpsykologi.