IMF värnar om försiktighet till centralbankerna inför tilltagande inflation

Under gårdagens handel såg vi hur amerikanska 10-årsräntan pausade något, vilket banade väg för en mindre revansch för First North – som senaste månaderna handlats till relativ svaghet jämfört med tyngre index.
2021-10-13

Under gårdagens handel såg vi hur amerikanska 10-årsräntan pausade något, vilket banade väg för en mindre revansch för First North – som senaste månaderna handlats till relativ svaghet jämfört med tyngre index. Samma tema kunde även följas i USA, där tillväxtorienterade index presterade något bättre än de mer värdebaserade.

Under natten och den tidiga morgonen har vi i Asien sett mindre rörelser, där Hong Kong håller stängt på grund av stökigt väder. Inför europeisk öppning lutar det också åt svagt positiva siffror.

IMF (Internationella valutafonden) varnade under tisdagen för en tilltagande global inflation. I rapporten om finansiell stabilitet som publiceras två gånger årligen, uppmärksammade nu IMF risken för bestående prisökning på ett globalt plan. Bland annat manar de till en utbredd vaksamhet från centralbankers håll, så att de inte riskerar släppa odjuret löst utan är snabba på att tämja det.

I rapporten påpekas att den kortsiktiga risken för inflation genom högre energipriser ofta är övergående, men att man däremot ska vara väldigt vaksam för inflationsförväntningar blir mer bestående hos producerande bolag samt hushåll. Men oavsett om det är bestående eller ej, skapar högre energipriser stor press på flera håll i ekonomin. Bolagen får det tuffare att producera och tvingas prioritera om, hushållens uppvärmningskostnader stiger avsevärt.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

I anslutning till högre priser på olja och gas har intresset för kärnkraft ökat, något som uppmärksammades under gårdagen i bland annat financial times som påpekade en ökning i investeringar riktade mot kärnkraft.

Under gårdagen såg vi också hur priset för Uran steg kraftigt, med större uppgångar i bevakade Centrus Energy och Energy Fuels, båda bolagen verksamma inom kärnbränsle.