Börsen idag – Minskade stimulanser i Europa sätter press på marknaderna

Under veckan har vi kommenterat de lägre räntorna, den pressade dollarn och högre råvarupirser som i sin tur hjälper på att driva inflationen uppåt, i ett försök att bromsa inflationen har nu Kina börjat sälja olja från sitt reservlager.
2021-09-10

Drömmen om att helt återgå till det normala förskjuts på nytt, i alla fall vad gäller USA. I Sverige börjar vi närma oss ett fullt återöppnande, med tillgång till stora evenemang och personal som på heltid får komma tillbaka till kontoret.

I USA släpar det dock något med spridningen av Delta-varianten hinder. Bland annat har Microsoft, Google och Uber alla skjutit på ett fullt återöppnande. 140,000 nya fall om dagen rapporterades i USA under förra veckan.

I anslutning till denna spridning, och valet av flera bolag att behålla det flexibla arbetet vid liv, har Joe Biden börjat mana på för krav på vaccinering eller löpande testning. Han menar nu att bolagen själva ska driva på kampanjen för vaccinering, alternativt tvinga alla anställda att testa sig löpande.

Under veckan har vi kommenterat de lägre räntorna, den pressade dollarn och högre råvarupirser som i sin tur hjälper på att driva inflationen uppåt. I ett försök att bromsa inflationen har nu Kina börjat sälja olja från sitt reservlager. Oljan handlades som högst omkring $77 i juli men befinner sig nu omkring 73$ efter att ha varit nere en sväng under $66 i augusti. Kina meddelar att de med sina massiva reservlager skulle kunna jämna ut marknaden ordentligt och påverka priserna.

Utöver olja har de också auktionerat ut stora mängder koppar, aluminium och zink för att även där jämna ut utbudet så att det möter den starka efterfrågan, detta för att hålla priserna nere.


“Jag har inga problem med att äga ett bolag som handlas 100 gånger innevarande årsvinst, om den prognostiseras kunna komma ned till 30 inom några år. Då har aktien goda chanser att gå riktigt bra trots den höga värderingen.”

Läs hela intervjun med Jon Hyltner, fondförvaltare för Enter Fonders småbolagsfond.


Tidigare i veckan kommenterade vi rädslan för högre räntor och minskade stimulanser i såväl EU som USA. Under gårdagen såg vi just hur europeiska centralbanken valde att höja räntorna som ett svar till den starka återhämtningen vi sett efter covidkrisen. Även ECB meddelade att processen skulle ske långsamt och försiktigt, svarade marknaderna med att hugga tillbaka nedåt.

I våras skrev Johnny Torsell, författare och teknisk analytiker på Carnegie, en gästartikel hos oss på Ecoptimist som handlade om nyheterna styr börsen eller tvärtom. Skulle vi se ett läge där marknaden tar ett kraftigt avstamp från beskedet kring högre räntor framåt kan centralbanker och stater hamna i en rejäl rävsax där de tvingas väga mellan risken för högre inflation och risken för kraftiga fall på marknaden. Ett typiskt sådant läge där nyheter styrs av börsen, som i sin tur styrs av nyheter.

Ett kort och möjligen något malplacerat sidospår, men om ni inte ännu läst artikeln av Johnny Torsell rekommenderar vi den starkt!