Hedge Fund Market Wizards av Jack D. Schwager

Jack D.Schwager har skrivit flertalet böcker i vilka han presenterar intervjuer med världskända och framförallt extremt framgångsrika traders.
2020-09-09

Jack D.Schwager har skrivit flertalet böcker i vilka han presenterar intervjuer med världskända och framförallt extremt framgångsrika traders. I Hedge Fund Market Wizards får läsaren en inblick i hur några av världens mest framgångsrika Hedgefond-förvaltare driver sina verksamheter. 

Hedge fonder som tjänar pengar i alla klimat

hedgefund-market-wizards-jack-schwagerEn Hedgefond är en fond som har möjligheten att gå både lång och kort på marknaden, vilket innebär att de både kan köpa och blanka tillgångar, och på så sätt tjäna pengar i alla klimat. En blankning innebär att spela på ett fallande tillgångspris. 

Masters of the Universe

Många andra fondalternativ kräver en viss procentuell exponering samt tillåter oftast bara köp-positioner. Alltså spel på att börsen ska gå upp. Det innebär att vanliga fonder tjänar pengar i bra börsklimat men sällan i dåliga. Hedge Fonder däremot, har ett upplägg som möjliggör god avkastning i såväl bra som dåliga tider, vilket såklart är extremt svårt. 

Köp boken på Adlibris!

Att vinna i alla lägen

Detta gör att de smartaste i branschen satsar, och lyckas, på att försöka slå marknaden hela tiden. Och Jack. D Schwagers bok om hedge fond förvaltare ger alltså läsaren en inblick i några av vår planets mest framstående psyken. Att slå marknaden är något alla trånar efter, och personerna i Hedge Fund Market Wizards tycks alla göra det med lätthet och friktionslös finess. 

Varierande strategier men alltid framgång

Schwager har intervjuat ett flertal personer som på olika sätt är verksamma som förvaltare av större eller lite mindre hedgefonder. Strategierna som tas upp i boken varierar friskt, där några jobbar med optionsstrategi, några med valutor och råvaror, och några med fokus främst på aktier. 

Optionshandel & valutor eller aktier

Variationen ger en bredd till läsningen, och läsaren ett brett spektrum av alternativ att fästa sig vid. Alla är intresserade av olika saker i marknaden, och Schwagers återkommande tema och kontenta i sina böcker tycks vara att traders fokuserar på just det område som passar dem bäst. 

Market Wizards för att inspireras och hitta sin nisch

Att läsa Market Wizards är alltså ett gyllene sätt för den intresserade att bredda sitt perspektiv och sin förståelse för vilka strategier som finns tillgängliga. Förhoppningsvis kan man genom detta ta till sig av tankesätt och förhållningssätt som liknar ens egna, för att replikera vinnarna i branschen. 

Komiskt är att de flesta nuvarande Market Wizards refererar till Schwagers tidigare verk, och har inspirerats djupt av dessa. 

Intressant är också hur varierande strategier som används, och hur vissa tar avstånd helt från fundamental analys och att använda sig av nyckeltal och kassaflödesanalyser i sitt förhållningssätt till marknaden, och istället helt fokusera på prisrörelser och trender. 

Substansvärde, P/E-tal och P/S-tal

Samtidigt som vissa värdeinvesterare, likt Warren Buffet, helt går efter värden som substansvärde av ett bolag, P/E-tal och P/S-tal för att värdera ett bolag och därefter prognostisera avkastning. 

Visdomsord om vad som faktiskt krävs

Schwager avslutar med ett antal väl valda visdomsord, som sammanfattar generaliserande principer som tas upp av samtliga eller nästan alla vinnare. Dessa tas upp på flera ställen inom tradinglitteraturen och blir mer och mer självklara för den vana läsaren, men innefattar sanningar som att man ska behålla sina vinnare och sälja sina förlorare. 

Riskhantering

Vad som såklart också lyfts i dessa principer är risk-management och hantering av risk, att hela tiden hedga sig och se till att aggressiva prisrörelser i en tillgång inte kan slå för hårt mot hela portföljen. Fokus ligger också på förståelsen av att man inte behöver ha rätt i sak, utan enbart rätt i sin exponering. 

Inte låta sig påverkas av rörelserna

Ett lugnt och sansat förhållningssätt till portföljens rörelser är också något som många framgångsrika förvaltare tycks ha anammat, där de varken påverkas negativt eller positivt, utan förhåller sig hyfsat känslokallt till svängningar på börsen. 

Ray Dalio och Edward Thorpe

Några av de mest kända som Schwager intervjuat för Hedge Fund Market Wizards är genierna Ray Dalio, Edward Thorpe och Larry Benedict. Intressant är just hur olika dessa karaktärer är, och hur olika strategier de tillämpar, men vilken slående avkastning de trots allt gör. 

Köp boken på Adlibris!

Vilken strategi passar just dig?

Uttrycket “there’s a million ways to make a million dollars” tycks högst relevant när man läser Market Wizards. Det är en väldigt inspirerande bok, som allt Schwager skriver, och får läsaren att inse hur många strategier som kan leda till framgång. Fokus bör alltså ligga på att läsa, lära och välja det tillvägagångssätt som är bäst lämpat för en själv. 

En i raden av mycket bra böcker!

 

mer om ämnet