Börsen idag – USA steg under måndagens sena handel inför tisdagens FED-möte

Gårdagens handel bjöd på spridda skurar, med bredare index som först föll för att sedan återhämta sig inför stängning och landa strax ovanför nollan för dagen.
2021-06-15

Gårdagens handel bjöd på spridda skurar, med bredare index som först föll för att sedan återhämta sig inför stängning och landa strax ovanför nollan för dagen. Guld var nere på 50-dagars EMA och studsade, för att sedan stänga något högre men ändå under nollan för dagen.

Olja fortsatte föregående veckors uppåttrend med positiv handel och stängde ca 0,6% ovanför fredagens stängning. Vi såg dock kraftfullt spretiga rörelser i flertalet av de bevakade oljebolag vi nämnt under senaste veckornas morgonbrev. I mitten av februari skrev vi en bredare trendspaning om energisektorn med flertalet bolag listade.

Många av dessa bolag har gått väldigt bra de senaste veckorna efter att olja brutit sin range på uppsidan, och handlades uppåt i den inledande fasen av gårdagens handel, för att sedan säljas av och stänga dagen en bra bit under nollan.

Under tisdag och onsdag håller amerikanska centralbanken, FED, sitt månatliga räntemöte, vilket kommer bli ivrigt iakttaget av investerare världen över. Under våren har allt fler röster talat både för och emot riskerna för en stundande inflation, något som kan komma att kräva FEDs agerande för att begränsa en tilltagande prisstegring.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Förväntningarna ligger på att FED ska behålla stödköpen, men däremot att uppgradera eller förändra inställningen till situationen i sin helhet. Vad man framförallt tittar på är när FED kommunicerar att de prognosticerar påbörja räntehöjningar, och att dessa kan komma att skjutas fram i ljuset av senaste tidens inflationssiffror och den kraftfulla återhämtning som USA visat upp i spåren av vaccinering och stimulanser.

Även om inflationssiffrorna kom in på 13-års högsta för maj, omkring 5%, menar Jay Powell, chef för FED, att inflationen för närvarande är övergående och centrerad till sådana områden som påverkats av covid. Detta innebär att räntor fortsatt skulle hållas låga vilket öppnar för fortsatta uppgångar i bredare index. S&P steg från sin range i förra veckan och i och med gårdagens uppgång handlas indexet nu på all time high-nivåer igen.