Börsen idag – Tyngre fall för amerikanska teknikaktier och nedåt i Asien

Nedåt i asien efter att amerikanska räntor stigit igen.
2021-03-04

Teknikaktier föll igår tungt i USA, Nasdaq handlas för närvarande under EMA10 på veckobasis. Oro för stigande räntor och en högre inflation tilltog än en gång under onsdagen, vilket smittat av sig på asiatiska marknader som vände ned med kraft.

Nasdaq har sedan april handlats ovanför EMA10 och EMA20. Vid de två senaste tillfällena vi sett Nasdaq handlas ned har EMA20 på veckobasis utgjort ett långsiktigt stöd, efter att indexet touchat det glidande medelvärdet har marknaden vänt uppåt.

Än en gång har Nasdaq sjunkit till EMA20 på veckobasis, förutsättningarna har dock hela tiden förändrats och glidit mer och mer åt bubbelvarning när spekulation och optimism tilltagit. Det återstår att se hur marknaderna håller emot denna gång.


På fler håll spås nu högre inflation än beräknat såväl som prognostiserat, somliga hävdar att man till och med mätt inflationen felaktigt och att den faktiska prisutvecklingen varit långt kraftigare än rapporterat.

Läs även gärna den gästartikel som Fredrik N G Andersson publicerade hos oss för några veckor sedan, där han bland annat skrev om inflationen och penningpolitiken.

I torsdagens Financial Times kan vi bland annat läsa att Odey, en hedge fond, nyligen skrev till fondens kunder och meddelade att man förväntade sig en inflation i USA om 10-15% för i år, långt över de generella förväntningarna.

Samtidigt visar Federal Reserves konjunkturrapport att ekonomin växer i blygsam takt, men rapporten gör ändå gällande att många företag är optimistiska.

I USA närmar vi oss också ett stimulanspaket när Biden nu förhandlar med senaten om vad som ska gälla för att som medborgare tilldelas helikopterpengar om $1400 per person. De som tjänar mer än $75,000 per år, eller hushåll som tjänar mer än $150,000 per år ska begränsas i möjligheten att få ut bidraget.

Oljepriserna fortsätter stiga. Idag håller OPEX+ möte, vilket har en tendens att ge effekt på priset av olja. Högre priser höjer risken för att gruppen av oljeproducerande länder ska bryta de interna överenskommelserna och släppa på begränsningarna. Saudi Arabien har självmant begränsat produktionen, men detta förväntas upphöra i slutet av månaden. Högre produktionsnivåer eller plötslig förändring skulle generera lägre oljepriser.