Börsen idag – starka lyft både i USA under gårdagen och i Asien under nattens handel

Asiatiska marknader steg för andra dagen i rad när börsen visade kraft i uppgången under natten med bland annat Tencent som steg kraftigt efter meddelade återköp av aktier.
2021-08-24

Asiatiska marknader steg för andra dagen i rad när börsen visade kraft i uppgången under natten. Framförallt tekniksektorn lyftes, bland annat av att Cathie Woods investerat i JD.com som också publicerade en mycket stark kvartalsrapport. Även Tencent steg kraftigt efter meddelade återköp av aktier. Detta följer dock sämre dagar för teknikaktier i asien under de senaste veckorna, något som gör att sektorn handlas ned en bra bit från tidigare högsta nivåer.

Marknaderna steg även kraftigt i USA igår, där man fullt godkänt BioNTech/Pfizer-vaccinet. Bland annat såg vi stora uppgångar i olja och andra råvaror, delvis efter att Goldman Sachs påpekat att efterfrågan på råvaror fortsatt var stor, och i samband med det höjt sitt prognostiserade pris för koppar.

Talibanerna varnar nu för vad som kan hända om västerländska evakueringstrupper inte lämnat i tid. Samtidigt försöker nu G7-länderna med Boris Johnson i spetsen förlänga möjligheterna att evakuera från Kabul. Allierade trupper ska enligt avtal med Talibanerna ha lämnat Afghanistan senast 31/8, men mycket pekar på att det kommer behövas mer tid än så för att fullborda evakueringen.

Biden ser ut att kunna hamna i kläm mellan allierade trupper och Talibaner som sätter sig på tvären i frågan, med risk för att hamna i en spänd situation med ökad fientlig risk från Talibanerna.

I Israel jobbar man nu intensivt för att få igenom en tredje dos till så många som möjligt, och har redan öppnat för att ge äldre medborgare så kallade boosters. Studier visar nu på att kraften i vaccinet och immuniteten mot Covid avtar med tiden, vilket medfört en falsk känsla av trygghet som i sin tur kan skapa ökad smittspridning.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Inför Jay Powells tal på fredag i Jackson Hole, där centralbankschefer från världen över samlas för att diskutera ekonomin efter covid, har likviditeten på amerikanska obligationsmarknaden svalnat kraftigt. Detta i anslutning till osäkerheten kring huruvida räntorna planeras höjas eller lämnas oförändrade, vilket skapar stor ovisshet kring den framtida prisbilden.

Vi rekommenderar varmt den gästartikel som Fredrik NG Andersson publicerade på Ecoptimist under gårdagen. Där diskuteras framförallt inflationen, som vägs mellan att att vara bestående till övergående i anslutning till kraftig prisåterhämtning för sargade sektorer efter covid- något som kommer påverka Powells tonläge och agerande under veckan.