Börsen idag – nya restriktioner i spåren av ökad smittspridning sätter press på världens börser

Under gårdagens handel föll världens börser tillbaka något i rädsla för en avstannande ekonomi och riskerna för att återhämtningen tagits ut i förskott.
2021-07-09

Under gårdagens handel föll världens börser tillbaka något i rädsla för en avstannande ekonomi och riskerna för att återhämtningen tagits ut i förskott. Som vi skrev i vår dagliga kvällsuppdatering om världens börser, såg vi även flertalet så kallade misslyckade breakouts igår, där aktier bryter upp genom tidigare högstanivåer, för att sedan tappa momentum och säljas av aggressivt.

Vad gäller covid så sprider sig smittan fortsatt världen över, nu med delta-varianten i spetsen som på flera håll är ledande i spridningen och lägger en illaluktande våt filt över många länders möjligheter att välkomna turister. Japan går nu ut med att man kommer genomföra Olympiaden utan publik, något som givetvis svider tungt för många som planerat sin resa men också för Japan som lagt enorma resurser på förberedelser inför vad som skulle varit en folkfest.

Prenumerera på vårt kostnadsfria nyhetsbrev
Genom att använda detta formulär accepterar du att denna webbplats lagrar och bearbetar dina uppgifter.

Om vi ska försöka leta efter positiva nyheter, vänder vi blickarna mot Pfizer och BioNtech, som nu tar fram ett alternativt vaccin lämpat framförallt mot deltavarianten. Dessa ska börja testas i augusti. De vaccin som delats ut nu har visat på effektivitet för covid-19 oavsett variant, men har visat på något svagare effekt för delta-varianten.

Trots nya utsikter för vaccin faller dock världens börser i oro för vilken effekt nya nedstängningar kommer erbjuda olika ekonomier. Under morgonen ser vi, tack vare ökad oro för smittspridningen, större fall i Asien.

Israel, som legat i framkant hela året för både vaccinering och åter-öppnande av sin ekonomi, tvingas nu även återkalla vissa restriktioner som ett resultat av ökad smittspridning.